11.06.23

Wagner-gruppen vil ikke adlyde russisk forsvarsminister

Lederen af Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, vil ikke samarbejde med forsvarsminister Sergej Sjojgu.
FILE PHOTO: Funeral held in Moscow for Russian military blogger killed in cafe blast
FILE PHOTO: Funeral held in Moscow for Russian military blogger killed in cafe blast

Lederen af den private russiske hær Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, siger søndag, at Wagner-gruppens soldater ikke vil underskrive kontrakter med den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu.

Udmeldingen kom, få timer efter forsvarsministeriet havde forsøgt at hverve frivillige militære enheder.

Prigozjin, som har dannet Wagner-gruppen, har gentagne gange rettet hård kritik mod præsident Vladimir Putins militære topledere. Han har sagt, at de handler forræderisk ved ikke at udkæmpe krigen i Ukraine effektivt.

Hverken Sjojgu eller hans stabschef, general Valerij Gerasimov, har offentligt kommenteret den kritik og de fornærmelser, som kommer fra Prigozjin.

Men det russiske forsvarsministerium sagde lørdag, at Sjojgu havde givet ordre til, at "alle frivillige militære enheder" kunne underskrive kontrakter med hans ministerium sidst i denne måned. Et skridt som ifølge ministeriet vil effektivisere den russiske hær.

Selv om forsvarsministeriet ikke nævnte Wagner-gruppen i den offentlige erklæring, så rapporterer russiske medier, at det var et forsøg på fra Sjojgus side at få gruppens lejesoldaterne ind i den russiske hær.

- Wagnergruppen vil ikke underskrive kontrakter med Sjojgu, siger Prigozjin.

Han siger, at gruppen er integreret i hele det overordnede militære system og fuldstændigt er underlagt Ruslands interesser, men han tilføjer, at den stærkt effektive kommandostruktur ville blive skadet, hvis der skulle meldes tilbage til Sjojgu.

- Forsvarsministeren kan ikke håndtere militære formationer, siger han og understreger, at Wagner-gruppen koordinerer aktiviteter i Ukraine med general Sergej Surovikin, der er kendt som" General Armageddon" i de russiske medier.

/Ritzau/Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter