21.05.23

WHO-direktør håber på historisk pandemiaftale ved verdenssamling

Verden skal med en ny pandemiaftale være bedre rustet næste gang en pandemi rammer, lyder det fra Ghebreyesus.
WHO's generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus håber på en ny historisk pandemiaftale og et paradigmeskifte i global sundhedssikkerhed.
WHO's generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus håber på en ny historisk pandemiaftale og et paradigmeskifte i global sundhedssikkerhed.

En ny pandemiaftale er under forhandling ved WHO's årlige verdensforsamling, der søndag er begyndt i Genève.

Organisationens generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus sigter mod en "historisk aftale", der markerer et dramatisk skifte i tilgangen til den globale sundhedssikkerhed efter coronakrisen.

- Vi kan simpelthen ikke fortsætte, som vi gjorde før, siger han ved forsamlingens åbning.

Verdenssundhedsorganisationens medlemslande har indledt forhandlinger om en international aftale. Den skal sikre, at verden er bedre rustet til at forebygge og reagere mere effektivt, næste gang en pandemi rammer.

Processen er stadig i en tidlig fase. Målet er, at aftalen skal være klar ved den næste verdensforsamling i maj 2024.

- Den pandemiaftale, som medlemslandene nu forhandler, skal være en historisk aftale og skabe et paradigmeskift i global sundhedssikkerhed, der anerkender, at vores skæbner er bundet sammen, siger han.

Samme budskab lød også fra en række andre talere ved samlingen søndag aften.

- Jeg håber, at de aktuelle forhandlinger om pandemiforebyggelse, beredskab og reaktion resulterer i en stærk flersidet tilgang, der vil redde liv, siger generalsekretær for FN António Guterres.

WHO erklærede tidligere på måneden, at covid-19 ikke længere udgør en global sundhedstrussel.

I den forbindelse lød det fra organisationen, at mindst 20 millioner mennesker har mistet livet som følge af coronasmitte.

Tedros Ghebreyesus understreger søndag, at "covid-19 stadig er med os, stadig dræber, stadig ændrer sig, og stadig kræver vores opmærksomhed."

- Nok er vi kommet ud af en lang, mørk tunnel. Men nu er det tid til at se tilbage og huske tunnelens mørke, og så kan vi bevæge os frem i lyset af de mange smertefulde lektioner, den har lært os, siger han.

Bliver pandemiaftalen vedtaget, vil det være den anden juridisk bindende sundhedstraktat, siden WHO blev oprettet for 75 år siden.

WHO's verdensforsamlingen varer indtil den 30. maj.

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter