Analyse

EU: Når one size fits all bliver et problem!

Andreas Steno: Alt tyder på, at EU kommer til at halte efter fx USA og Storbritannien i udrulningen af vaccinen, til trods for at EU initialt stod med de bedste kort på hånden for at komme hurtigt i gang. One size fits all-politik tager (uforholdsmæssigt) lang tid.
Foto: focusonmore.com, Wikimedia Commons
Foto: focusonmore.com, Wikimedia Commons

Udgivet 23.12.20

Vi er selvfølgelig alle enige om at ønske os tilbage til normaltilstande så hurtigt som muligt, men der er noget, som tyder på, at USA og Storbritannien kan komme lidt hurtigere ud af nedlukningerne end EU. Både USA og Storbritannien er allerede i gang med at vaccinere mod Covid-19, og de tidslinjer, som er fremlagt, indikerer, at EU kommer til at halte op mod et kvartal bagud i forhold til Storbritannien og USA i udrulningen af vaccinen. 

EU har kun bestilt 200 millioner doser af vaccinen fra Pfizer/BioNTech (med en option på yderligere 100 millioner senere) og 80 millioner doser af Moderna-vaccinen, som skal behandles af de europæiske myndigheder 6 januar, hvilket er væsentligt mindre end de 600-650 millioner doser, som er nødvendige alene i EU for at kunne opnå en flokimmunitet. EU har også indgået aftaler med adskillige andre leverandører, men har ifølge tyske Der Spiegel forpasset chancen for at få op til 500 millioner doser fra BioNTech - ifølge ubekræftede kilder blandt andet af hensyn til at ikke at placere en større ordre hos en tysk producent frem for en fransk producent, hvor EU har en ordre på samlet 200+100 doser på plads hos Sanofi, som dog er blevet noget forsinket i forsøget på at have en vaccine klar. 

Tyskland står fx til at modtage omkring 55-60 millioner doser af vaccinen fra Pfizer og Moderna (18,6 pct. af de samlede doser, som EU modtager), hvilket efter samme beregningsteknik vil efterlade Danmark med cirka 3.500.000-4.000.000 doser af vaccinen i første halvår af 2021. I begge tilfælde langt fra nok til at vaccinere 60-70 pct. af befolkningen, som ellers er den stort opslåede målsætning for næste år, eftersom effektiv immunitet kræver to doser af vaccinen.

Realistisk set har vi derfor maksimalt 35-40 pct. af befolkningen vaccineret ved indgangen til sommerferien næste år, med mindre en af de andre vaccinekandidater får godkendt en vaccine i løbet af første kvartal 2021. Her er det umiddelbart Johnson & Johnson, som menes at ligge lunest i svinget. Her har EU også bestilt 200 millioner doser i første omgang.

Et ringe efterslæb

USA og Storbritannien ligger umiddelbart næsten et kvartal foran EU i udrulningstempoet af vaccinen, med mindre en eller flere af de andre vaccinekandidater får pludselig medvind. I sammenligning med EU får USA forventeligt vaccineret omkring 100 millioner mennesker ved udgangen af første kvartal, hvilke er i samme størrelsesorden procentuelt, som de tal, EU og Danmark kan forventes at have vaccineret ved udgangen af andet kvartal. EU ser derfor ud til at ende med at efterslæbe udviklingen i USA og Storbritannien med omtrent et kvartal, hvilket er næsten imponerende ringe, taget i betragtning af at den første effektive vaccine rent faktisk blev udviklet midt i epicenteret af den Europæiske Union i Tyskland.

One size fits all-politikken bærer måske dele af skylden for efterslæbet, eftersom EU fx ønsker, at alle EU-lande påbegynder vaccinationsprogrammet samme dag. Formentlig primært af hensyn til at undgå beskyldninger om forfordeling af enkeltmedlemslande i fordelingen af vacciner. Men mon ikke den almene franskmand trods alt kan trøste sig med, at et fransk selskab måske får lov at producere lige så mange vacciner som et tysk selskab, og mon ikke også, bulgarerne er glade for at undgå en livetransmitteret vaccination af en statsleder fra en anden afkrog af unionen, inden vaccinen har ramt bulgarsk territorie? One size fits all!

null

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder

Newsletter