Analyse

Godt nyt: Danmark ender med at vinde Vestens vaccineræs

Kampen om at vinde det globale vaccineræs fylder næsten alt i det økonomiske regnskab, da en hurtig udrulningsproces formentlig også vil lede til et hurtigere økonomisk comeback. Israel er i en liga for sig selv, men Danmark ligger endog meget pænt til, mener Andreas Steno.
Foto: Daniel Schludi, Unsplash
Foto: Daniel Schludi, Unsplash

Udgivet 13.1.21

For blot få uger siden fyldte debatten om EU's nølende vaccineindkøb en masse i både dansk og tysk presse, hvilket efterfølgende har ledt til en markant respons fra det politiske landskab med blandt andet en ny ordre hos Pfizer/BioNTech som resultat. EU har købt yderligere 300 millioner doser hos Pfizer, hvoraf 75 millioner forventes leveret i andet kvartal. Heraf har Danmark sikret sig en uforholdsmæssig stor mængde set i forhold til EU's normale politik om at fordele ligeligt efter befolkningstal.

Danmark får forventeligt 7,7 pct. af de nye doser, hvilket betyder, at omkring 577.500 doser skulle være på vej til Danmark i løbet af andet kvartal. Og det er glimrende nyt. Man må konkludere, at det virker at råbe op, siden adskillige af dem, som monitorerede vaccineprocessen fra sidelinjen, var særdeles højlydte omkring de mangelfulde leverancer af vacciner til netop Danmark. Så herfra skal jeg gerne kvittere for den politiske aktion, der er blevet taget på ryggen af disse opråb.

I en stor analyse hos Nordea har vi kigget på, hvem der forventeligt ender med at vinde det globale vaccineræs, og her der ingen tvivl om, at Israel allerede er i en liga for sig selv. Danmark kan dog ende med at blive den helt store ”darling” i Vesten, da effektiviteten i forhold til at udrulle de vacciner, vi rent faktisk modtager, er imponerende solid. Som et af de ganske få lande på verdensplan formår Danmark nemlig at udnytte alle de vaccinedoser, der modtages på ugebasis, hvilket ingenlunde kan siges om andre lande, vi normalt sammenligner os med. Selv ikke Tyskland, Norge og Sverige har foreløbigt formået at udnytte alle doser, og kigger vi til fx Frankrig og USA, er effektiviteten langt lavere. Fx har USA foreløbigt kun formået at udnytte omtrent en tredjedel af de vaccinedoser, som de har modtaget, mens Frankrig næsten ikke er kommet ud af starthullerne endnu. Vi bør derfor kippe med flaget for den effektivt digitaliserede danske sundhedsdata. Det gør os i stand til at vaccinere hurtigere end andre lande. Så selvom du muligvis hader E-boks, så er det nu et egentlig meget godt system lige i dette regi.

Graf: Vaccineudrulningstempo givet øgede leverancer og øget effektivitet (mod 100 pct. i andre lande)

Normaltilstande til påske

Den eneste flaskehals i Danmark er manglen på vacciner, hvilket mestendels er noget, vi kan takke EU-Kommissionen for. Lande som Storbritannien og USA har allerede flere vacciner til rådighed i forhold til befolkningsstørrelsen, men de er omvendt ikke lige så effektive til at udnytte dem, som Danmark er. Det er sandsynligt, at EU-landene er oppe på noget, som ligner maksimalt leverancetempo i maj måned, mens det allerede er tilfældet i marts i Storbritannien og omkring tidlig april i USA. Til trods for det nølende vaccineindkøb i EU, er der noget, som tyder på, at Danmark alligevel kan ende med at vinde vaccineræset i Vesten. Det er realistisk, at Danmark kommer op på at modtage minimum 50.000 daglige doser så tidligt som i løbet af marts, hvilket betyder, at vi kan give en dose vaccine til næsten 1 pct. af befolkningen om dagen. Med et sådant tempo vil selv den brede risikogruppe (omtrent 30 pct. af befolkningen) allerede være vaccineret inden påske, hvilket forhåbentligt kan føre til et mildt økonomisk og sundhedsmæssigt scenario i Danmark i forhold til andre lande.

Storbritannien vil formentlig nå at vaccinere den brede risikogruppe omtrent samtidigt, mens store lande i EU og USA vil slæbe en til to måneder efter, medmindre de øger effektiviteten i deres hidtil gumpetunge vaccineprogrammer. Dette vil antageligvis også lede til, at vi i Danmark kan løfte en pæn del af restriktionerne inden andre lande. Løftet om at vaccinere hele landets befolkningen inden sommerferien, virker dog en anelse kålhøgent, medmindre Sundhedsstyrelsen kender til nogle forhold, som endnu ikke er offentlige. I et scenario, hvor både Johnson & Johnson, Astra Zeneca, Pfizer og Moderna leverer i henhold til kontrakterne med EU (inklusive den nye ordre), når Danmark næppe op på et maks.-tempo på mere end 60-65.000 om dagen, men vi kan selvfølgelig håbe, at vi får leverancerne hurtigere end det, særligt hvis vi fortsat er de eneste, som benytter os af alle doser, som vi modtager.

Afslutningsvis er det desværre nødvendigt at dryppe lidt malurt i bægeret, eftersom det haltende udrulningstempo andetsteds end Danmark formentlig betyder, at vi er nødt til at skyde en hvid pil efter den højt besungne flokimmunitetsstrategi i 2021 – i hvert fald, hvis vi kigger på Vesten bredt. Spørgsmålet er derfor, om vi fremadrettet kommer til at debattere, om en vaccinestrategi tilsvarende den, som benyttes omkring sæsoninfluenzaen, bliver det mest realistiske bud på konsekvent åbne samfund i Vesten. Vi når ikke flokimmunitet uden for Danmark og Storbritannien, medmindre andre lande opper sig gevaldigt. 

Den gode nyhed er dog, at Danmark formentlig kommer til at vinde vaccineræset i Vesten. Hurra for effektiv digitalisering af den offentlige sektor, hurra for en oplyst befolkning og hurra for udrulningen. Vi er senest tilbage til noget, som minder om normaltilstande, i løbet af april herhjemme.

null

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder

Newsletter