Analyse

Vaccinerne er på vej – og det er godt nyt for både dig og økonomien

Andreas Steno: En lang række vacciner mod covid er mere lovende, end mange havde turdet håbe på - og det er godt nyt for både dig og økonomien i 2021.
Foto: Gerd Altmann, Pixabay
Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Udgivet 25.11.20

Både Pfizer/BioNtech, Moderna og Astra Zeneca har publiceret vaccinenyheder over de seneste uger, men hvor gode er resultaterne egentlig? Væsentligt bedre, end mange officielle institutioner havde turdet håbe på, hvilket er virkelig godt nyt for 2021.

Jagten på den altafgørende Covid-19-vaccine har været i gang med rekord-intensitet igennem året, hvilket har ført til, at hele 11 større medicinalvirksomheder har vaccine-studier langt i pipelinen. Mindst fem af disse ventes at have fremlagt fase-3-resultater inden udgangen af januar næste år, hvoraf de tre allerede er blevet fremlagt med ganske tilfredsstillende resultater. Tyske BioNtech var i samarbejde med Pfizer først ude med nyt for snart to uger siden, hvilket blev fulgt op af amerikanske Moderna blot kort tid efter. Begge studier viste solide resultater med over 90% effektivitet i den vaccinerede gruppe kontra placebo-gruppen. Det må betegnes som særdeles solide resultater - ovenikøbet baseret på store testgrupper på mindst 30.000 personer i begge studier. Derfor er det i den grad opløftende nyt, og vi må forvente, at en myndighedsgodkendelse af en eller flere vacciner er et realistisk scenarie allerede inden årets udgang.

Det store spørgsmål bliver derfor nu, hvor hurtigt vaccinerne kan distribueres til frontpersonalet på hospitalerne samt de megen omtalte risikogrupper, og også her havde både BioNtech/Pfizer og Moderna positive nyheder. Begge selskaber har opjusteret deres forventninger til antallet af producerbare doser i 2021, sådan at de to selskaber tilsammen regner med at kunne levere op mod 2 milliarder doser, hvilket vil være nok til at vaccinere omtrent 1 milliard mennesker, da effektiv immunitet kræver to doser af vaccinen. 


Danske vacciner til foråret

EU og USA vil være de første, som kommer til at kunne tilbyde en bred distribution af vaccinerne, da de har indgået markante aftagelsesordrer af vaccinedoser med både Pfizer og Moderna. EU står især solidt stillet i relation til BioNtech/Pfizer-vaccinen, da tysk seed-finansiering har været væsentlig i udviklingen af vaccinen. Det er derfor realistisk, at en relativt bred udrulning af vaccinen kan løbe af stablen allerede i foråret i EU og Danmark. Andre mindre velstående dele af verden vil for alvor komme med på vognen, hvis Astra Zenecas vaccine opnår godkendelse, da denne er udviklet med næsten fuld offentlig finansiering, hvilket gør, at prisen per dosis bliver tilsvarende lavere. 

Dette relativt hurtige udrulningsscenarie er væsentligt mere optimistisk, end hvad de fleste officielle institutioner såsom centralbanker og virolog-institutter havde turdet kalkulere med for blot få måneder siden. Derfor giver det også mening at skrue op for optimismen forud for 2021, da det nu virker realistisk at have et relativt bredt program rullet ud, inden en eventuel efterårsbølge af virussen måtte ramme i 2021. Forud venter dog en svær vinter, eftersom ændringer i temperaturen må formodes at spille en væsentlig rolle i den grundlæggende virusspredning. Et studie fra Michigan peger på, at peaket i den underliggende smittespredning (før eventuelle restriktioner) skal forventes i januar eller februar, da det falder sammen med, at temperaturen falder til sit gennemsnitligt laveste punkt over året. Derfor vil væsentlige restriktioner formentlig vise sig nødvendige indtil det tidlige forår, hvor en større vaccineudbredelse tilsat temperaturstigninger kan sandsynliggøre en genåbning af økonomierne.

Det lysner derfor forude for den globale økonomi og de globale sundhedsforhold, og der er grund til at håbe på et positivt 2021, nu hvor de første vaccinenyheder for alvor er begyndt at udkomme. Det ser endda ud til, at villigheden til at tage vaccinen er støt stigende i takt med nyhedsstrømmen, hvilket senest blev anskueliggjort i Ipsos’ månedlige vaccine-rundspørge i USA, hvor pilen nu entydigt peger i retning af, at flere føler sig komfortable med at tage vaccinen. Et par svære vintermåneder er tilbage, men der er efterhånden meget klart lys for enden af tunnellen. Heldigvis.

null

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder

Newsletter