Analyse

Winter is coming?

Det amerikanske præsidentvalg står for døren. Meningsmålingerne har længe spået en overbevisende sejr til Joe Biden, men der er tegn på, at forspringet snævrer ind. Og hvis – og det er et stort hvis – han taber, er det måske, fordi demokraterne nærmest har gjort alt, hvad de kunne for at få Donald Trump genvalgt. Det mener politisk analytiker og tidligere særlig rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen, Jesper Kraft.
Foto: Frydolin, Wikipedia
Foto: Frydolin, Wikipedia

Udgivet 01.11.20

Det vil være lige kålhøgent nok at påstå, at det burde være en smal sag for Joe Biden at erobre Det Hvide Hus på tirsdag. Og dog. For det er svært at pege på noget præsidentvalg i nyere tid, hvor både den siddende præsidents mange, mange, mange, mange fejl (få nævnt, ingen glemt), en næsten parodisk dårlig håndtering af coronaepidemien og zeitgeisten tilsammen burde gøre det lettere for udfordreren at vinde end nu. Alligevel kan Biden, ligesom Hillary Clinton med vanlig sans for ydmyghed gjorde i 2016, spørge sig selv her få dage før valget: ”Why aren’t I 50 points ahead?”

En del af svaret er den 77-årige Biden selv. Som kandidat er der som sådan ikke noget rigtigt galt med Joe Biden. Der er bare heller ikke noget rigtigt godt ved Joe Biden. Han er – som The Daily Show udtrykker det”acceptable under the circumstances”. Når det nu ikke kan være anderledes. 

I primærvalgene var det gennemgående argument for Bidens kampagne, at han kan slå Donald Trump. Det sikre valg. Ligesom Hillary Clinton var det. Med næsten 50 år som senator og vicepræsident, i hvilke hans største bedrift er at forblive i toppen af amerikansk politik uden at udrette noget særligt, er der ingen tvivl om, at Biden har erfaringen til at sætte sig godt til rette i Det Hvide Hus i en periode og være en rolig kontrast til de seneste fire kaotiske år. 

Og noget kunne tyde på, at ambitionen ikke er meget større end det. Biden kalder sig selv en overgangskandidat og har mere end antydet, at der med ham som præsident nok ikke sker det store. Revolutionerne er aflyst, og under en fundraiser i juni lovede han velhavende bidragydere til kampagnen, at ingenting vil forandre sig grundlæggende, hvis han bliver valgt. Det kan ikke overraske. En politiker, der har haft 47 år til at forandre USA og ikke gjort det, kan næppe forventes at levere meget i årene 48 til 52.

Hope and change. Minus change. Det er et problem på mindst tre måder.  

For det første må det bekymre, at der er rigeligt med Biden-vælgere, men næsten ingen Biden-fans. Energien i den demokratiske base er rykket markant til venstre. Det så man tydeligt i de tidlige primærvalg, hvor basens appetit på kandidater som Bernie Sanders, Pete Buttigieg og Elizabeth Warren, der alle var længere ude på fløjen, end man før har taget blot nogenlunde seriøst, gjorde det endog særdeles svært for Biden. 

Apokalyptisk kampagne

Det hjalp ikke med de første debatter, hvor Biden lignede det, han var. En gammel mand, der skulle lære et helt nyt sprog for at blive accepteret af sit parti, der har flyttet sig, mens han stod stille. Tillære sig både nye gloser om systemisk racisme og et nyt billede af Amerika. Det kræver tilvænning at gå fra ”We are by far the greatest, powerful, decent nation in the world” til ”America was an idea. We've never lived up to it...” Eller som New Yorks guvernør Andrew Cuomo har sagt: “We're not going to make America great again. It was never that great.” Der er både en verden og en generation til forskel. 

For det andet kunne demokraterne dårligt have valgt en kandidat, der i højere grad ville understøtte det, der stadig er Trumps stærkeste kort i en tid, hvor meget andet smuldrer for ham: At han er outsideren mod Washington-eliten. Trump ynder at kalde det politiske etablissement for the swamp, og Biden er the Loch Ness Monster of the Swamp. En fortælling, der for tiden næres af historierne om sønnen Hunters karriere, der næppe havde udviklet sig helt så fordelagtigt uden Biden Seniors forbindelser

Endelig er Bidens kampagne præget af manglen på et klart budskab. Ud over selvfølgelig at han ikke er Trump (hvilket i øvrigt ræsonnerer hos en del – 56 pct. af Bidens vælgere angiver det som den vigtigste grund til, at de støtter ham.) Men nogen positiv fortælling er det ikke. 

Et blik på Bidens mange forsøg på at opsummere kernebudskabet giver indtryk af vanskelighederne. Forsøgene spænder fra det allitterationsivrige Build Back Better, over det mere poetiske Restore the Soul of America til det helt bedstefarkomiske No Malarkey. Der overfor står Trump-kampagnens Make America Great Again, der efterhånden er så indprentet, at det kan nøjes med at være et akronym. 

Men i den sidste debat kom Biden på et nyt: ”We’re about to go into a dark winter. A dark winter…” Der er ikke vacciner til alle. Winter is coming, og vi bor alle sammen i Winterfell. Der var i forvejen ikke meget change. Nu er der heller ikke noget hope. Joe Bidens kampagne har valgt at svælge i apokalyptisk undergangsstemning, sorte mundbind og endeløse dødstal.

100 pct. 2020-stemning 100 pct. af tiden. 

Imens giver Trumps kampagne i en form for bizar virkelighedsforskydning faktisk glimt af noget, der ligner et håb for den almindelige amerikaner med (falske?) løfter om en hurtig vaccine, genåbning af skoler og forretninger og genetablering af lov og orden i de byer, hvor optøjer har fået lov at dominere de sidste måneder. MAHA! Make America Hverdagsagtig Again.

Det burde være umuligt for Trump at vinde. Alt burde ligge til et jordskred for Biden. Men demokraterne har gjort det sværere. Ved at opstille en slidt overgangsfigur, der ikke formår at engagere den demokratiske base. Ved ikke at tilbyde hverken håb eller forandring, men kun et løfte om at være en anden præsident end Donald Trump. Og ved at acceptere venstrefløjens billede af sit eget land som en ødelagt nation med en ødelagt befolkning. 

Hvis Trump vinder, er det ikke, fordi han har gjort det godt. Det har han ikke. Det er fordi, demokraterne har gjort det dårligt. 

null

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder

Newsletter