Artikel

31.08.23

Hvilke amerikanske skribenter bør man følge? USA-eksperter giver deres bud

Kontrast har spurgt danske USA-kendere, hvem de selv læser for at blive klogere på amerikansk politik.
United States Capitol i Washington D.C. rummer USA’s lovgivende magt i form af Senatet og Repræsentanternes Hus. (Foto: Martin Falbisoner/Creative Commons)
United States Capitol i Washington D.C. rummer USA’s lovgivende magt i form af Senatet og Repræsentanternes Hus. (Foto: Martin Falbisoner/Creative Commons)

USA er lederen af den frie verden. Men supermagten undergår en udvikling, som får flere til at sætte spørgsmålstegn ved det amerikanske lederskab. Polarisering og en udbredt politikerlede truer nationens interne sammenhængskraft og dens position på den internationale scene. 

Med det in mente og de kommende primærvalg for øje: Hvem kan man så stole på leverer en troværdig og nuanceret dækning af de udfordringer, som USA står i? Kontrast har spurgt flere USA-eksperter. 

Førsteklasses kilder 

Jesper Steinmetz følger især Wall Street Journal i sit daglige arbejde. Navnlig skribenten Peggy Noonan er ganske forrygende, fortæller TV 2-korrespondenten. 

“Noonan er Reagans gamle taleskriver. Hun skriver fuldstændig forrygende, sætter aktuelle problemstillinger i historisk perspektiv og minder læserne om, hvad de klassiske republikanske værdier er,” siger Jesper Steinmetz.  

Han har også bidt mærke i Maggie Haberman igennem sine tretten år som korrespondent på de amerikanske breddegrader. Haberman er nyhedsjournalist på New York Times og har ifølge Steinmetz førsteklasses kilder, især i Trump-lejren. 

“Jeg læser også med fornøjelse Bushs tidligere spindoktor, Karl Rove, som er eminent til at læse tendenser og vælgervandringer,” tilføjer Steinmetz. 

Nøglen til højrefløjen 

De republikanske vælgere i USA står over for en vigtig beslutning. Hvem skal være partiets præsidentkandidat i 2024? Lige nu er meningsmålingerne i Donald Trumps favør, men er ekspræsidenten den rette til at føre landet i en bedre retning? Det kan være svært at blive klog på.

Inden Mads Fuglede blev folketingspolitiker for Venstre, underviste han i amerikansk politik på højskoler og universiteter. Og ønsker man at forstå det amerikanske højre, så anbefaler han, at man – ud over Peggy Noonan – også læser en anden kvinde fra Wall Street Journal. Nemlig Mary Anastasia O'Grady. 

Mads Fuglede fremhæver dertil den 93-årige økonom, Thomas Sowell, og George Will, tidligere vinder af Pullitzer-prisen, og til dagligt skribent for the Washington Post. I 1986 blev Will af Wall Street Journal kaldt den “måske mest magtfulde journalist i USA” . 

Stedmoderlig behandling 

Mirco Reimer-Elster er USA-analytiker hos TV 2. Ifølge ham er det hans primære opgave at forklare frem for at fordømme. 

“Jeg har en affektion for mediemennesker, som er knivskarpe uden at være forudsigelige, og/eller som begår sig i dele af det amerikanske mediebillede, som nærmest bliver totalt igoneret herhjemme – det vil sige til højre for midten – som typisk desværre bliver behandlet stedmoderligt, hvis ikke decideret enøjet i den danske USA-dækning,” siger Reimer-Elster og peger på Amy Walter, chefredaktøren for The Cook Political Report with Amy Walter, som han beskriver som “helt klart en af USAs allerdygtigste politiske analytikere i min bog”.

The New York Times er efterhånden blevet indehaver af et ry som et medie med en venstreorienteret tilbøjelighed. Men derfor kan man stadig godt få noget ud af at læse et par af deres klummeskribenters analyser, mener Reimer-Elster. 

Hvor Steinmetz tidligere anbefalede Maggie Haberman, og Mads Fuglede særligt påpeger David Brooks, så fremhæver Mirco Reimer-Elster den konservative politiske kommentator, David French – som helt klart er hans “yndlingskommentator, da han altid er grundig og fair, og man altid bliver klogere af at læse ham”.  

For Mirco Reimer-Elster er datajournalister en nødvendig modvægt til den klassiske korrespondentjournalistik, hvor “man møder nogle ret tilfældige amerikanere og får dem til at fremstå repræsentativt for holdningen til et givent emne, politiker eller parti”. 

Reimer-Elster mener, at Nate Silver er den mest læseværdige datajournalist i USA. Silver grundlagde FiveThirtyEight og skriver nu nyhedsbrevet “Silver Bulletin” på Substack. 

Hårdtslående vinkler

Spørger man Christian Foldager, journalist på Berlingske, hvilken engelsksproget skribent, han selv sætter pris på, så falder svaret på Douglas Murray, som vil være de fleste Kontrast-læsere bekendt. “Murray er en af de skarpeste iagttagere af den politiske og samfundsmæssige udvikling i medieverdenen,” siger Foldager. 

“Dertil er The American Conservative et fremragende konservativt medie. Og af aviser skal man orientere sig i New York Post. Et konservativt tabloidt medie, som giver hårdtslående vinkler. Det var deres journalister, som gravede historien frem om Hunter Biden – og som stadig fører an på den historie,” tilføjer Foldager. 

Den første præsidentkandidatsdebat for det republikanske parti endte i øvrigt med at blive en dramatisk affære på trods af Donald Trumps fravær – en seance, som Kontrast berettede om her. Den næste debat finder sted 27. september ved Ronald Reagans præsidentbibliotek i Californien. 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter