Artikel

28.04.25

Premium

Karakterdannelse i skolen vender tilbage

Begrebet karakterdannelse oplever i disse år en renæssance i skoledebatten. Seniorrådgiver Thomas Aastrup Rømer fra Tænketanken Prospekt sætter i et nyt notat fokus på begrebets historiske rødder og aktuelle betydning. Ifølge Rømer aktiveres karakterdannelse i pædagogikken i krisetider, hvor samfundet søger moralsk forankring.

I notatet peger Thomas Aastrup Rømer på, at karakterdannelse ikke er noget nyt i dansk pædagogik, men tværtimod "altid latent til stede som dannelseskategori", og at det "for alvor aktiveres i krisetider". I notatet fremhæver han perioden 1937-1975 som karakterdannelsens storhedstid i dansk skolepolitik, især omkring de to store skolelove fra 1937 og 1975.

Med formålsparagraffen fra 1937 blev karakterdannelse skrevet direkte ind i lovteksten. Her lød det om eleverne, at folkeskolen skulle "styrke deres Karakter og give dem nyttige Kundskaber". Rømer forklarer denne prioritering som en reaktion på tidens truende fascisme og som en bevidst fastholdelse af en folkelig, etisk tradition: "Man ville redde det grundtvigske begreb om 'folk' fra nazismens brug af begrebet".

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab