Artikel

20.08.22

Premium

Kulturområdet trænger til et “blomstrende slagsmål”

Skiftende kulturministre har i årenes løb klaget over manglende spillerum, når det kommer til at gøre en forskel på kulturområdet. Kontrast har spurgt museumsinspektør David Holt Olsen, hvordan man kan puste liv i kulturpolitik. En falsk præmis spiller med i diskussionen om armslængde, mener han.

Når danske politikere omtaler kulturen, er der som regel ingen grænser for, hvor vigtigt det er. Den eneste undtagelse fra dette er forhenværende kulturminister Joy Mogensen (S), der kom for skade under coronaepidemien at sige til Berlingske, at det var “upassende at tale om kultur lige nu” og dermed gjorde sig til den mest upopulære kulturminister i mands minde. 

Joy Mogensens udsagn er til gengæld ærligt, i den forstand at det afspejler kulturpolitikkens faktiske betydning på listen over politiske dagsordener. I 2016 lavede Altinget en magtanalyse, der gav kulturminister Bertel Haarder (V) en bundplacering som den mindst magtfulde minister. Ser man på midlerne, er billedet det samme. For hver krone der lander i statskassen, går cirka en øre til kultur, medier og idræt. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen