Artikel

06.10.22

Premium

Marianne Stidsen: Dannelse er nødvendig for et demokrati

Samfundet lider under den lave grad af dannelse, og uvidenheden gør de unge tilbøjelige til identitetspolitik, mener Marianne Stidsen. Kontrast mødte litteraten, som igen er bogaktuel, nu med en samling litterære essays. Hun mener blandt andet, at politikerne er gået fejl af kunstens rolle.
Foto: Jens Christian / Expressen
Foto: Jens Christian / Expressen

Når historiebøgerne om #MeToo og dens konsekvenser engang skal skrives, er der ét navn, der med sikkerhed vil optræde: Marianne Stidsen. Få har været så stormombruste som Stidsen, der så tidligt som 2019 kaldte #Metoo for en terrorbevægelse.

Men Stidsen er frem for alt litterat og forfatter. Hun er dr.phil. og tidligere lektor i dansk ved KU igennem mange år. Netop nu er hun aktuel med en serie litterære essays: Da Ariadne lærte Theseus at danse. En moderne dannelsesbog fra forlaget Arabesk. 

Ifølge hende er der hårdt brug for en bog om litteratur og dannelse netop nu. 

“Én af konsekvenserne ved dannelsesunderskuddet er, at folk får behov for at søge sammen på den her lidt infantile måde i gruppefællesskaber, hvor man ikke tør have sine egne meninger og tanker og er meget følsom for gruppens diktat,” siger hun.

Dannelse som hjørnesten
For Marianne Stidsen hænger de store spørgsmål sammen, og litteraturen og samfundet griber til stadighed ind i hinanden. Det anerkender hendes nyeste bog blandt andet med essayet: Et manifest for skønlitteraturen. Det handler om, hvordan man kan bruge skønlitteraturen både på rigtig og forkert vis. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab