Artikel

03.11.22

Rød blok dominerer stadig på Journalisthøjskolen

Enhedslisten er fortsat det største parti, og de røde partier høstede samlet 71,7 procent af stemmerne til prøvevalg for de journaliststuderende i Aarhus.
Den nye medie- og journalisthøjskole i Aarhus har erstattet den gamle bunker. (Foto: Niels Nygaard/DMJX)
Den nye medie- og journalisthøjskole i Aarhus har erstattet den gamle bunker. (Foto: Niels Nygaard/DMJX)

Det er ikke alle steder, hvor det røde flertal ligger lige på vippen. Det er netop bekræftet nok en gang med udfaldet af et prøvevalg på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX). Resultatet var 71,7 procent tilslutning til rød blok, som ellers var i mindretal målt på stemmer ved det rigtige valg. 

Det røde flertal er “enormt”, konstaterer Illustreret Bunker. Det er skolebladet på DMJX i Aarhus, som selv har selv stået for undersøgelsen i samarbejde med skolens underviser i statistik Kresten Roland Johansen.

Brudt ned på partier viser tallene, at Enhedslisten er størst med omtrent hver fjerde stemme. Derefter kommer Radikale Venstre og SF, mens hele den værdipolitiske højrefløj kun er symbolsk repræsenteret. Det er samme billede, som Kontrast viste i en artikel i 2021, der vakte meget opsigt i Mediedanmark.

Med de helt friske tal kan vi se, hvordan de journaliststuderende har taget imod de nye partier i dansk politik. Moderaterne får præcis hver tiende stemme og dermed en tilslutning omkring landsresultatet (9,3 %). Mere overraskende er måske, at de studerendes venstreorienterede tendens ikke gavner Frie Grønne, som ligeledes på DMJX ligger under spærregrænsen. Særligt upopulær er Danmarksdemokraterne, der fik 8,1 % på landsplan, men ikke en eneste stemme blandt de studerende i undersøgelsen. 

I Kontrasts artikel fra sidste år bemærker underviser Kresten Roland Johansen, at man skal vogte sig for at sammenligne data for studerende og befolkningen som helhed. Det skyldes især, at unge mennesker generelt adskiller sig politisk, for eksempel ved at være mere tilbøjelige til at stemme Enhedslisten. Det viste sig dog, at der stadig var en klar skævhed at finde både til højre og venstre, selv når man tager højde for alder. 

Vi har endnu ikke tal for de unges stemmeafgivelse til det seneste valg, men den sidste meningsmåling fra Epinion for DR og Altinget rapporterede, at 41,9 % af unge vælgere ville stemme rent blåt, mens det kun er tilfældet for 18,3 % af de journaliststuderende på DMJX. Endnu mere udpræget er forskellene som nævnt, når man ser på partier på den borgerlige højrefløj. 

Den nye undersøgelse er baseret på besvarelser fra 293 studerende af journalistik og fotojournalistik fordelt på tre forskellige semestre, der ligger både før og efter praktikforløbet.

“Det vigtigste for mig er, at de journaliststuderende er fagligt stærke,” siger uddannelseschef på DMJX Henrik Berggren til Illustreret Bunker, som lover at følge op på resultaterne i sin næste trykte udgave. 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter