Artikel

08.08.24

Skærpede karakterkrav til gymnasiet er ingen mirakelkur

En ny analyse fra CEPOS viser, at højere adgangskrav godt nok vil reducere antallet af elever på gymnasierne, men et højere karakterkrav vil efterlade mange elever, som ville have gennemført og senere have fået sig en videregående uddannelse, uden denne mulighed.
Forskningschef i CEPOS Karsten Bo Larsen. Foto: Jakob Meldgaard
Forskningschef i CEPOS Karsten Bo Larsen. Foto: Jakob Meldgaard

Regeringen vil stramme adgangskravene til de gymnasiale uddannelser for at reducere antallet af elever, der ikke bruger deres eksamen til at fortsætte på en videregående uddannelse.

I følge CEPOS' analyse vil dette ikke nødvendigvis føre til en mere effektiv udnyttelse af uddannelserne, men i stedet skabe store omkostninger for de elever, der afvises, selvom de kunne have gennemført uddannelsen med succes.

“Et øget karakterkrav løser problemet delvist, men skaber også et nyt problem, når man udelukker nogen, som kunne have fået en videregående uddannelse senere,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Analysen fra CEPOS kommer med fire konkrete anbefalinger til, hvordan man - som supplement eller alternativ til skærpede karakterkrav - på andre måder kan arbejde med at øge det faglige niveau og reducere antallet af elever, der ikke bruger deres gymnasiale uddannelse til at få en videregående uddannelse.

Begrænsning af Dispensationsmuligheder: Skoler har i dag økonomiske incitamenter til at optage flere elever gennem taxametersystemet. Ved at begrænse mulighederne for dispensation kan man sikre, at kun elever, der opfylder karakterkravene, bliver optaget.

Reform af Taxametersystemet: En ændring af systemet, så en større del af tilskuddet afhænger af skolens evne til at løfte elevernes faglige niveau, kan motivere skolerne til at fokusere mere på kvalitet frem for kvantitet.

Reduktion af SU eller Omlægning til Lån: Ved at reducere Statens Uddannelsesstøtte (SU) eller omlægge den til lån kan man gøre det mindre økonomisk attraktivt at tage en gymnasial uddannelse, som ikke bruges til videregående studier.

Brugerbetaling: Indførelse af brugerbetaling kan være et effektivt middel til at sikre en bedre anvendelse af de skattefinansierede uddannelsesressourcer. Dette vil dog være udfordrende, da mange elever på ungdomsuddannelserne er under 18 år.

I dag kræves der mindst 5 i karaktergennemsnit fra folkeskolen for at blive optaget på STX, HTX og HHX, og mindst 4 for optagelse på HF.

CEPOS’ analyse viser, at hæves karakterkravet til 6, 7 eller 8, vil det resultere i, at mellem 4.300 og 17.900 færre elever vil blive optaget på de treårige gymnasiale uddannelser. For HF vil skærpede karakterkrav betyde, at yderligere mellem 1.750 og 5.200 elever vil blive afvist.

Undersøgelsen viser, at 80% af eleverne, der afsluttede en gymnasial uddannelse i 2017, enten har gennemført eller er i gang med en videregående uddannelse fem år senere. De resterende 20% har enten taget en erhvervsuddannelse eller er ufaglærte.

Du kan læse hele analysen på CEPOS hjemmeside her: Skærpede adgangskrav til det almene gymnasium vil efterlade betydelige uløste problemer

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter