Debat

12.11.20

3 grunde til, at Biden betyder noget for din økonomi

Med mindre Donald Trump hiver en juridisk kanin frem af hatten, ser det nu ud til at være en kendsgerning, at Joe Biden bliver USA's næste præsident. Men hvad betyder Joe Biden for en danskers økonomi og investeringer? Mere end du tror. Her er 3 grunde.
Foto: Andreas Poike
Foto: Andreas Poike

Joe Biden ser endelig ud til at være bekræftet som ny præsident i Det Hvide Hus efter en kamp, som var væsentlig tættere, end hvad de fleste kommentatorer havde ventet på forhånd. Den almindelige amerikaner mobiliserede sig på en måde, som man ikke har set i mange år i USA, og det vil formentlig også sætte sine spor på amerikansk politik over de kommende år – også under Biden. Her er tre grunde til, at Biden som præsident kan betyde noget for dig og din økonomi.


Åben handelspolitik

Første årsag er, at Joe Biden formentlig vil forsøge sig med en mere åben handelspolitik end sin forgænger. Den amerikanske USD-kurs er meget afhængig af, om USA lukker sig om sig selv eller ej, hvorfor Biden på overfladen ligner en præsident, som vil kunne svække USD-kursen i forhold til Donald Trump, der grundlæggende har været forbundet med en politik, som har skabt en stærk USD. Det meste af verden er afhængig af, at der er rigeligt med USDs i det finansielle system, eftersom mange af de større udviklingslande har udstedt lån i USDs, og derfor får de mindre gæld, hvis USD-kursen falder i værdi. Det betyder grundlæggende medvind for den økonomiske aktivitet i verden, når USD svækkes – og derfor er Biden godt nyt for lande uden for USA og også et signal om at investere flere af sine penge uden for USA, i forhold til hvad der gav mening under Trump-æraen. 


Øget virksomhedsbeskatning

Det var også ventet på forhånd, at Biden ville gå benhårdt efter at beskatte virksomheders fortjeneste hårdere i USA. Skattereformen, som nedsatte virksomhedskatten markant i USA, var en af hjørnestenene blandt Donald Trumps politiske resultater, hvilket var med til at få amerikanske aktier til at stige markant i forhold til aktier uden for USA. Skulle Joe Biden komme nærmere en reform, som har til formål at tilbageføre Trumps skattereform, vil det være dårligt nyt, især for amerikanske aktier. Det forventede republikanske flertal i Senatet begrænser dog sandsynligheden for, at Biden kommer til at gå ned ad denne sti. Risikoen for en øget amerikansk virksomhedsbeskatning under Biden kan dog være årsag nummer to til at kigge lidt mere efter investeringer uden for USA, men også en årsag til at være lidt skeptisk over for de voldsomme stigninger, som vi har set i aktiekurserne på de store teknologiselskaber i USA – især hvis renterne også får lov at stige.


Højere boligrente

Biden og det demokratiske parti er også historisk forbundet med højere renter, når de sætter sig i regeringskontorerne. Årsagen er, at demokraternes finanspolitik ofte har et fokus på infrastrukturinvesteringer og på at øge rådighedsbeløbet hos grupper af befolkningen, som har høj tendens til at bruge pengene øjeblikkeligt. Højere forbrug og et stort offentligt investeringsprogram giver ofte et udslag i form af højere renter. Derfor er det heller ikke ligegyldigt for din boligrente, om præsidenten har rød eller blå partikulør i USA. Trumps præsidentskab har primært været præget af et ekstremt politisk pres på den amerikanske centralbank til at holde renterne ultra-lave. Et lignende politisk pres vil man ikke se Joe Biden udføre, hvorfor centralbanken har politisk plads til at øge renten, især hvis de seneste positive vaccine-nyheder får økonomien på ret køl igen i løbet af 2021. Det er derfor mere sandsynligt, at din boligrente stiger med Joe Biden i Det Hvide Hus, end det ville have været med fire år mere til Donald Trump.

Det er derfor ikke ligegyldigt for en danskers økonomi, hvem der sidder bag skrivebordet i det ovale kontor. Den mere åbne handelspolitik vil formentlig lede til en svagere USD, hvilke kan betyde at man skal kigge efter at investere mere i andre dele af verden. Muligheden for en øget virksomhedsbeskatning i USA kan være en grund til at være skeptisk over for de massive stigninger, som vi har set på teknologiaktierne i USA, og slutteligt så er Demokraterne oftere forbundet med højere renter end republikanerne, hvilket kan betyde at de nærmest notorisk faldende danske boligrenter nu har fundet en form for bund. 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter