Debat

22.08.24

Ung konservativ: Bevar 10. klasse

Regeringen vil finansiere uddannelsesreformen ved blandt andet at afskaffe 10. klasse. Det mener Emma Södergran fra Konservativ Ungdom vil være en rigtig dårlig idé
Emma Josephine Sødergran er 16 år og aktivt medlem af Konservativ Ungdom
Emma Josephine Sødergran er 16 år og aktivt medlem af Konservativ Ungdom

På det årlige Sorø-møde for uddannelsesfolk i sidste uge fortalte undervisningsminister Mattias Tesfaye om regeringens planer om en reform af ungdomsuddannelserne.

Det forlyder, at reformen skal finansieres ved blandt andet at fjerne muligheden for at tage en 10. klasse enten i folkeskolen, på de frie skoler og på efterskoler.

At tage en så stor beslutning er ikke i orden og viser en manglende forståelse for 10. klassens betydning for de unge.

Det vil være en tragedie for uddannelsessystemet at afskaffe 10. klasse. Man er simpelthen nødt til at inddrage de unge i denne debat.

Ca. 30.000 elever starter hvert år på en 10. klasse.

En 10. klasse kan hjælpe de unge som enten fagligt, socialt eller mentalt ikke er klar til det næste i uddannelsessystemet.

For flere unge er overgangen fra folkeskolen til fx gymnasiet og erhvervsuddannelser en stor ting, en ting som ikke alle er klar til.

At unge har muligheden for at tage et år til at blive klar, er en kæmpe hjælp for både eleverne og skolerne.

Cirka hver femte elev dropper ud af gymnasiet. En 10. klasse hjælper på dette problem.

De unge bliver forberedt på, hvad det vil sige at gå på gymnasiet, hvordan man prioriterer skole, og hvordan man skaber gode sociale relationer.

Desuden har de et helt år til at blive sikre på, hvad de vil efter, derfor er der færre, som fortryder deres valg og dropper ud.

Mange tager også en 10. klasse på en af landets efterskoler. Efterskolerne skaber en stor selvstændighed hos de unge og er med til ar skabe dem som personer.

Ved at afskaffe 10. klasse fjerner man en stor del af eksistensgrundlaget for efterskolerne, som er en unik dansk tradition og en værdifuld del af uddannelsessystemet.

Vi går i Danmark meget op i at flest mulige skal få muligheden for at bryde den negative sociale arv. Skolesystemet er en vigtig del af at skabe lige muligheder for alle, og muligheden for det ekstra år i 10. klasse er en vigtig del af det.

De unge, som ikke har et højt nok snit efter 9. klasse til at komme ind på gymnasiet kan tage en 10. og hæve deres snit. Blandt andet derfor er 10. klassen vigtig til at bryde den negative sociale arv.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter