Debat

07.09.24

VU: Overvågningsstaten er ikke løsningen på vores svenske problem

Venstres Ungdom er uenig med regeringen og dermed med moderpartiet Venstre i at tillade politiet at bruge ansigtsgenkendelse i efterforskningen.

Venstres Ungdom er uenig med regeringen og dermed med moderpartiet Venstre i at tillade politiet at bruge ansigtsgenkendelse i efterforskningen.

Den 5. september er det blevet aftalt mellem regeringen og en række partier i Folketinget, at politiet nu kan bruge ansigtsgenkendelse i kampen mod svenske mindreårige, som begår kriminalitet i Danmark. Men der er ingen klare regler eller retningslinjer for hvornår og hvordan det må ske.

Her forsøges at vække liv i en “socialdemokratiet classic” nemlig: Øget overvågning af uskyldige borgere. Tidligere justitsminister Nick Hækkerup (S) proklamerede, at "mere overvågning er lig med mere frihed" – en tankegang den nuværende socialdemokratiske justitsminister, Peter Hummelgaard desværre ser ud til nu at få udført i praksis.

Privatlivets fred og individets rettigheder ofres for et overvågningsregime, hvor frygten for det fremmede bliver undskyldningen.

Problemet med kriminalitet, især i hovedstadsområdet, er alvorligt og skal løses. Men mere overvågning uden klare regler går ud over vores frihedsrettigheder.

Med denne nye aftale får politiet adgang til ansigtsgenkendelse af lovlydige borgere. Selvom det kan hjælpe i få sager, står konsekvenserne for retssikkerheden og privatlivet ikke mål med de potentielle gevinster. 

Når retsstaten og vores demokratiske institutioner er under pres, er det skræmmende, at disse udemokratiske tiltag kommer fra ministeren selv.

Vi må stå fast på, at overvågning af uskyldige truer vores friheder og kan bane vej for en totalitær stat. Ingen bør mistænkeliggøres uden bevis – uanset socialdemokratiske ambitioner.

Forfattere:
Indlægget er skrevet at Skrevet af Simon Andersen, medlem af Forretningsudvalget i Venstres Ungdom, og Mikael Freitag, formand for Venstres Ungdom i Hovedstaden.

Baggrund:

Om den politiske aftale om ansigtsgenkendelse: Politiet får grønt lys til ansigtsgenkendelse | Justitsministeriet

Orientering til Folketinget om politiets brug af ansigtsgenkendelsesteknologi i efterforskning: Orienteringsbrev til Folketingets Retsudvalg (justitsministeriet.dk)

Om digitaliseret offergenkendelse: Ny teknologi skal hjælpe politiet i indsatsen mod seksuelt misbrug af børn | Justitsministeriet

Den politiske aftale fra 2022 om en 'digital tryghedspakke': Digital tryghedspakke 2022 (justitsministeriet.dk)

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter