Video

"De grønne ønsker hæmmer forskningsfriheden"

26. mar. 2021

Den frie forskning er udfordret på grund af et ensidigt fokus på klimakamp og grøn omstilling. Det mener stud.scient.pol. Marc Sabatier Hvidkjær, der er ugens gæst i Cilles Sorte Skole.

"Det her fokus er en faretruende tendens" siger Marc Sabatier Hvidkjær, der er stud.scient.pol. på Københavns Universitet, om det, han kalder et nærmest manisk fokus på klima og klimapolitik på de danske uddannelsesinstitutioner. Et fokus, der har været en stigende tendens de sidste år og kommer til udtryk ved at have en overskyggende betydning på undervisningen, og hvordan pensum bliver sammensat, mener han.

“Før i tiden var der brok over, at der aldrig var klima til eksaminer – alle mine eksaminer i sommer handlede om klima,” fortæller han og uddyber, at man, selvom det er et vigtigt emne, skal finde balancen, så det ikke bliver for ensporet. Og så det ikke går ud over forskningsfriheden, der ifølge ham allerede er udfordret på grund af den gennemsyrende grønne dagsorden.

"De grønne ønsker hæmmer forskningsfriheden," siger Marc Sabatier Hvidkjær og nævner som eksempel organisationen Uddannelser for Fremtiden, der er et samarbejde mellem 12 elev- og studenterorganisationer, som vil have grøn omstilling på dagsordenen. 

Uddannelser for Fremtiden repræsenterer over 1 mio. elever og studerende i Danmark og stiller fire krav til de danske uddannelsesinstitutioner, hvor et af dem fx er, at "bæredygtig dannelse skal være en del af de enkelte uddannelsers formålsparagraffer." Et andet, at “bæredygtig dannelse skal sikres gennem undervisning i grøn omstilling og bæredygtighed … på alle uddannelsestrin."

En målsætning, der flugter med undervisningsminister Ane Halsboe-Jørgensens ønske om at lave mere politisk styring for at komme i mål med klimakampen. Den udvikling skræmmer Marc Sabatier Hvidkjær. Han mener, der må være en gylden middelvej mellem fx at nedlægge universitetets Center for Olie og Gas, som Studenterrådet i et indlæg i Uniavisen har krævet, og så slet ikke at gå op i klimaudfordringerne.

Se hele Interviewet i Cilles Sorte Skole ovenover, og hør bl.a., hvordan Marc Sabatier Hvidkær mener, at uddannelsesinstitutioner kan bidrage til den grønne omstilling uden at gå på kompromis med vækst og faglighed.

Husk, at du også kan finde alle Kontrasts udsendelser som podcast i iTunes, Google Podcast, Spotify og via vores RSS-feed.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.