"Det her fokus er en faretruende tendens" siger Marc Sabatier Hvidkjær, der er stud.scient.pol. på Københavns Universitet, om det, han kalder et nærmest manisk fokus på klima og klimapolitik på de danske uddannelsesinstitutioner. Et fokus, der har været en stigende tendens de sidste år og kommer til udtryk ved at have en overskyggende betydning på undervisningen, og hvordan pensum bliver sammensat, mener han.
“Før i tiden var der brok over, at der aldrig var klima til eksaminer – alle mine eksaminer i sommer handlede om klima,” fortæller han og uddyber, at man, selvom det er et vigtigt emne, skal finde balancen, så det ikke bliver for ensporet. Og så det ikke går ud over forskningsfriheden, der ifølge ham allerede er udfordret på grund af den gennemsyrende grønne dagsorden.
"De grønne ønsker hæmmer forskningsfriheden," siger Marc Sabatier Hvidkjær og nævner som eksempel organisationen Uddannelser for Fremtiden, der er et samarbejde mellem 12 elev- og studenterorganisationer, som vil have grøn omstilling på dagsordenen.
Uddannelser for Fremtiden repræsenterer over 1 mio. elever og studerende i Danmark og stiller fire krav til de danske uddannelsesinstitutioner, hvor et af dem fx er, at "bæredygtig dannelse skal være en del af de enkelte uddannelsers formålsparagraffer." Et andet, at “bæredygtig dannelse skal sikres gennem undervisning i grøn omstilling og bæredygtighed … på alle uddannelsestrin."
En målsætning, der flugter med undervisningsminister Ane Halsboe-Jørgensens ønske om at lave mere politisk styring for at komme i mål med klimakampen. Den udvikling skræmmer Marc Sabatier Hvidkjær. Han mener, der må være en gylden middelvej mellem fx at nedlægge universitetets Center for Olie og Gas, som Studenterrådet i et indlæg i Uniavisen har krævet, og så slet ikke at gå op i klimaudfordringerne.
Se hele Interviewet i Cilles Sorte Skole ovenover, og hør bl.a., hvordan Marc Sabatier Hvidkær mener, at uddannelsesinstitutioner kan bidrage til den grønne omstilling uden at gå på kompromis med vækst og faglighed.
Husk, at du også kan finde alle Kontrasts udsendelser som podcast i iTunes, Google Podcast, Spotify og via vores RSS-feed.