Video

"Irrationaliteten taler jo for at holde projektet i live"

18. feb. 2021

Finansmanden Lars Seier Christensen, der ikke er begejstret for EU-projektet, er på besøg hos Mr. Spitfire, hvor han fremlægger sit syn på euroen og dens betydning for nationaløkonomierne – og hvad han mener om unionen i det hele taget.

“Der er overraskende få mennesker, der forstår valuta, og hvad formålet med valuta er. Det ved jeg, fordi jeg har brugt 30 år af mit liv på at forstå det,” siger Lars Seier Christensen, medstifter af Saxo Bank og grundlægger af Seier Capital.

Han er inviteret ind i Mr. Spitfire, hvor vært Morten Messerschmidt er nysgerrig på finansmandens oplevelse af det europæiske valutafællesskab euroen og hans tro på EU i det hele taget. 

Til daglig er Lars Seier bosat i Schweiz, der som bekendt ikke er en del af EU-fællesskabet, og han opfatter, at folk generelt er glade for ikke at være en del af EU:

“I Schweiz er der stor skepsis over for EU – og man har det indtryk, at EU blander sig i schweiziske forhold omkring fx samhandel, selvom man ikke er medlem,” fortæller Lars Seier, der også selv er skeptisk over for unionen, var fortaler for Brexit og glad for, at Danmark ikke blev en del af valutafællesskabet, som han ikke har meget fidus til:

“Argumentet om, at det bliver bedre eller mere effektivt, hvis landene har en fælles valuta, er i hvert fald ikke relevant på det nationaløkonomiske plan. Virkeligheden beviser, at det har været en katastrofe for styringen af økonomien i Sydeuropa at have euroen,” mener Lars Seier, og fortsætter:

“Styringsmæssigt ville det være en fordel, hvis hver lille egn havde sin egen valuta, men der er også en nedre grænse for, om vi skal helt ned på det niveau at have en Messerschmidt-dollar. Men det kunne fx godt være, at Lolland ville have en fordel af at have deres egen valuta, som de så kunne sænke kursen på og blive mere konkurrencedygtige.”

I tvivl om euroens overlevelsesevne

Derfor var Lars Seiers syn på euroens fremtid fra starten heller ikke positivt:

“I år 2000 forudsagde jeg, at euroen ikke ville holde ubegrænset – at den måske om 10-15 år ville blive brudt op – og jeg var meget tæt på at få ret med den græske gældskrise osv., for der var oprigtigt tvivl om euroens overlevelsesevne. Men det massive politiske pres og viljen til at lade millioner af mennesker lide økonomisk for at holde et politisk projekt i gang gjorde jo trods alt, at den overlevede,” siger Lars Seier, der ikke nødvendigvis vil forudsige det helt store sammenbrud længere:

“Man har jo vist, hvor langt man er villig til at gå, og irrationaliteten taler jo for at holde projektet i live. Men jeg vil sige, at hvis det går godt for Storbritannien – jo mere der kommer eksempler på, at man kan klare sig godt uden for EU, så kan det da godt være, at det bliver fristende for andre folk at forsøge sig med det. Eller slutte sig til en mere løst sammensat blok,” mener Lars Seier, der tror, at Storbritannien om fem-ti år vil klare sig betydeligt bedre end EU-landenes gennemsnit, og gerne allerede nu laver investeringer i landet, hvis valuta er steget efter afklaringen på deres EU-medlemskab.

Hør hele interviewet ovenover, hvor du også kan blive klogere på Lars Seiers bud på chancen for, at Danmark melder sig ud af unionen, og meget mere.

Husk, at du også kan finde alle Kontrasts udsendelser som podcast i iTunes, Google Podcast, Spotify og via vores RSS-feed.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.