22.07.23

2000 døde pingviner skyller op på sydamerikansk kyst

Ulovligt fiskeri og overfiskeri kan have ført til mangel på føde for pingviner og flere andre dyr.
Magellanpingviner søger mod nord, når det er vinter på den sydlige halvkugle. Mange mister dog livet - ofte på grund af mangel på føde. (Arkivfoto).
Magellanpingviner søger mod nord, når det er vinter på den sydlige halvkugle. Mange mister dog livet - ofte på grund af mangel på føde. (Arkivfoto).

Omkring 2000 døde pingviner er i løbet af de seneste ti dage skyllet op på kysten ved Uruguay på Sydamerikas østkyst.

Det oplyser det uruguayanske miljøministerium.

Det står ikke umiddelbart klart, hvordan pingvinerne har mistet livet. Dog ser mange ud til at være underernærede.

- Der er tale om dødsfald i vandet. 90 procent er unge pingviner, der kommer uden fedtreserver og med tomme maver, siger Carmen Leizagoyen, der står i spidsen for miljøministeriets afdeling for fauna.

Hun oplyser, at test for mulig fugleinfluenza har været negative.

Det er døde magellanpingviner - en sydamerikansk pingvintype - der er skyllet op på kysten.

De bygger typisk rede i det sydlige Argentina. Når det er vinter på den sydlige halvkugle, søger de mod nord for at finde mad og varmere vand. Nogle når helt til den brasilianske delstat Espirito Santo nær storbyen Rio de Janeiro.

- Det er normalt, at der er en procentdel, der dør. Men ikke i det her omfang, lyder det fra Carmen Leizagoyen.

Ifølge miljøaktivister har ulovligt fiskeri og overfiskeri de seneste mange år været med til at skabe problemer for pingviner og andre dyr.

- I 1990'erne og 2000'erne begyndte vi at se dyr, der mangler mad. Ressourcerne bliver overudnyttet, siger Richard Tesore fra ngo'en SOS Marine Wildlife Rescue.

Foruden døde pingviner er der på uruguayanske strande blandt andet også fundet døde albatrosser, havskildpadder og søløver.

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter