De Taliban-styrede afghanske myndigheder har tilbageholdt mindst 18 ansatte hos en schweiziskregistreret ngo, der arbejder med blandt andet sundhedsydelser.
De anholdte - heriblandt en amerikansk kvinde - beskyldes for kristent missionsarbejde.
Sikkerhedsstyrker havde holdt øje med gruppen igennem et stykke tid inden anholdelsen, oplyser Abdul Wahid Hamas Ghori, som er talsmand for det lokale styre i området, hvor de ansatte blev anholdt.
- Der blev skaffet dokumenter og lydoptagelser, som viste, at de opfordrede folk til at tilslutte sig kristendommen, siger han.
Ngo'en, der hedder The International Assistance Mission (IAM), beskriver sig selv som baseret på kristne værdier. Gruppen udtaler, at politiske eller religiøse overbevisninger ikke har betydning for, hvem den yder hjælp til.
På sin hjemmeside udtaler IAM sig også om forløbet.
De ansatte blev tilbageholdt af myndighederne i ngo'ens kontor i Ghor-provinsen centralt i Afghanistan ifølge IAM. De er siden blevet bragt til Kabul, landets hovedstad.
- Hvis der skulle komme sigtelser mod vores organisation eller ansatte, så vil vi uafhængigt gennemgå de beviser, der vil blive præsenteret, udtaler ngo'en.
Der er lidt usikkerhed om antallet af anholdte. Den lokale regeringstalsmand Abdul Wahid Hamas Ghori siger, at 21 er anholdt. IAM melder om 18 anholdte.
IAM opererer kun i Afghanistan. Det har organisationen gjort siden 1966 med særligt fokus på øjensygdomme. Men den har siden udvidet sit arbejde til mere generelt at omhandle sundhed og uddannelse.
Et ukendt antal udlændinge er blevet anholdt af Taliban, efter at gruppen vendte tilbage til magten i Afghanistan i august 2021.
Det islamistiske styre har siden da indført omfattende restriktioner mod befolkningen.
Kvinder må blandt andet ikke arbejde for ngo'er eller FN i landet.
Der er også genindført et forbud mod at undervise piger, bortset fra grundskolen. Kvinder og piger er også afskåret fra mange andre dele af det offentlige liv.
I 2010 blev IAM-læger skudt og dræbt i det nordlige Afghanistan. Politiet udtalte, at der formentlig var tale om røveri. To militante grupper tog skylden for angrebet og sagde, at de døde var kristne missionærer. IAM-lægerne blev også beskyldt for at arbejde som spioner.
AFP
Kilde: /ritzau/