Danmark har det seneste år doneret våben og materiel til Ukraine for fem milliarder kroner, siden krigen begyndte 24. februar sidste år.
Det siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.
Helt præcist er der doneret for cirka 4,9 milliarder kroner. Det omfatter både dødbringende og ikke-dødbringende militære donationer i form af våben, udstyr og træning.
- Danmark har været et af de mest aktive donorlande siden krigens begyndelse, og jeg er rigtig glad for, at et stort flertal af danskerne bakker om både den militære og den humanitære hjælp til Ukraine, udtaler Troels Lund Poulsen.
Blandt andet har Danmark doneret et stort antal pansrede mandskabsvogne, droner, artillerigranater og missiler til luftforsvar.
Senest har Danmark doneret alle de nyindkøbte Caesar-haubitser, som Danmark har ventet på at få leveret i årevis.
Det er også besluttet, at Danmark sammen med Tyskland og Holland skal donere flere end 100 kampvogne af typen Leopard 1.
Samtidig vil regeringen fremover være mere åben om donationer på linje med andre lande.
I begyndelsen af krigen blev åbenheden om donationer skærpet blandt andet for at beskytte Ukraine og kendskabet til det danske forsvars kapaciteter.
Men det er nu blevet vurderet af Forsvarets Efterretningstjeneste, at regeringen kan øge åbenheden.
Det er også derfor, at den fungerende forsvarsminister kan fortælle om det samlede beløb for donationerne.
- Nu er vi nået til et punkt, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at vi kan fortælle mere om danske donationer, så danskerne får et mere fyldestgørende billede af, hvad den danske hjælp har betydet for Ukraine, og hvorfor der fortsat er brug for mere støtte, siger Troels Lund Poulsen.
Han har netop orienteret Folketingets partier på mødet i Det Udenrigspolitiske Nævn om den nye og mere åbne kommunikation.
Efter mødet bliver Troels Lund Poulsen af journalister spurgt om, hvorvidt det er regeringen, der har bedt Forsvarets Efterretningstjeneste lave en ny vurdering af muligheden for at være åben om donationer.
- Jamen, der kommer jo løbende vurderinger i forhold til det her spørgsmål. Og derfor er det ikke afgørende, hvem der her bedt om det, siger han.
Regeringen gør det klart, at det ikke er slut med donationer til Ukraine, men vil ikke løfte sløret for, hvad der kan være på vej fra dansk side.
- Det kommer vi til at drøfte med Folketingets partier, men vi har donationer på vej, som er med til at styrke ukrainernes kamp for at blive herre i eget hus. Men det kan vi nok sætte nogle flere ord på senere, siger den fungerende forsvarsminister.
Kilde: /ritzau/