08.05.23

Danske Gymnasier vil hæve adgangskravet for elever

Det skal blive sværere at blive optaget på de gymnasiale uddannelser. Det foreslår Danske Gymnasier.
Danske Gymnasier foreslår også, at elever i 1.g smides ud, hvis de ikke består prøverne i almen sprogforståelse (AP) og naturvidenskabeligt grundforløb (NP). (Arkivfoto).
Danske Gymnasier foreslår også, at elever i 1.g smides ud, hvis de ikke består prøverne i almen sprogforståelse (AP) og naturvidenskabeligt grundforløb (NP). (Arkivfoto).

Elever skal have et karaktergennemsnit på 5 fra folkeskolens afgangseksamen, hvis de vil ind på en af landets gymnasiale uddannelser.

Det foreslår Danske Gymnasier i et forsøg på at hæve niveauet på gymnasierne, skriver Berlingske.

Et andet forslag fra foreningen lyder, at elever i 1.g skal smides ud, hvis de ikke består prøverne i almen sprogforståelse (AP) og naturvidenskabeligt grundforløb (NP).

Eleverne på landets gymnasier skal tage de to prøver i grundforløbet, som strækker sig over de første tre måneder i 1.g.

Ifølge formand i Danske Gymnasier Henrik Nevers vil "et par tusinde" elever blive berørt, hvis forslaget om karakterkravet på 5 bliver vedtaget.

Desuden vil kravet om, at 1.g'ere skal bestå AP og NP, få konsekvenser for "nogle hundreder", vurderer Henrik Nevers.

Han tilføjer, at forslagene er et bidrag til den aktuelle debat om adgangskrav, karakterer og faglighed i gymnasiet.

Forslagene kommer samtidig med, at Reformkommissionen netop har præsenteret en lang række anbefalinger om ungdomsuddannelser.

Henrik Nevers siger til Berlingske, at det i dag er muligt at komme ind på gymnasiet med et karaktergennemsnit på 2, og at "det er for lavt".

Derfor ser han gerne, at karakterkravet hæves til 5.

Det skyldes, at gymnasieelever med 5 i snit fra grundskolen klarer sig "næsten lige så godt som dem med endnu højere karakterer", når de læser videre på de videregående uddannelser.

Når det gælder de to prøver i 1.g, handler det for Danske Gymnasier om at hjælpe de elever, der ikke består prøverne.

- Vi ved af erfaring, at elever, som dumper de to eksamener i grundforløbet, får virkelig svært ved at følge undervisningen i gymnasiet, lyder det fra Henrik Nevers.

Den borgerlige liberale tænketank Cepos kommer også med et nyt indspark i debatten.

Ifølge en ny analyse fra tænketanken er karaktergennemsnittet for både standpunkt og bundne prøver i grundskolen samlet steget med cirka 0,7 og 1,4 karakterpoint. Det skriver Jyllands-Posten.

Karaktergennemsnittet for folkeskolen bundne afgangsprøver lå på 6,5 i 2008, og i 2022 er gennemsnittet steget til 7,8, viser analysen.

Forskningschef på VIA University College Andreas-Rasch Christensen siger til Jyllands-Posten, at der er gået inflation i at give høje karakterer.

- Både Pisa-undersøgelserne og de nationale test taler om en jævn udvikling, nogen vil kalde den stagnerende udvikling. Den mest nærliggende forklaring er, at der en tendens til, at man giver højere karakterer, siger han.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter