22.09.23

Danske virksomheder ser stadig mindre lyst på fremtiden

Økonom regner med en "afmatning af dansk økonomi", men ikke en krise. Især industrien er præget af sortsyn.
- På vores eksportmarkeder er aktiviteten banket ned af høje renter og lav efterspørgsel. I Danmark er vi stærkt afhængige af at handle med verden omkring os, så når det blæser der, kommer danske virksomheder også i modvind, siger Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri, i en skriftlig kommentar. (Arkivfoto).
- På vores eksportmarkeder er aktiviteten banket ned af høje renter og lav efterspørgsel. I Danmark er vi stærkt afhængige af at handle med verden omkring os, så når det blæser der, kommer danske virksomheder også i modvind, siger Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri, i en skriftlig kommentar. (Arkivfoto).

Danske virksomheders syn på fremtiden er klart mere negativt end for blot få måneder siden.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik fredag morgen.

Særligt i industrien har synet på de kommende måneder udviklet sig i negativ retning med en overvægt af virksomheder, som forventer fald i både produktion og beskæftigelse.

- Dansk økonomi er på vej til at bremse mere op. Sandsynligvis i en sådan grad, at også arbejdsmarkedet bliver ramt, lyder det fra Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, i en skriftlig kommentar.

- Det er dog også vigtigt at påpege, at det ligner en afmatning af dansk økonomi, men altså ikke en decideret krise.

Samlet faldt den såkaldte erhvervstillidsindikator fra 97,3 i august til 93,4 i september. I juli var den oppe på 100,1.

Indikatoren tager højde for tilliden i både industri, bygge og anlæg, serviceerhverv og detailhandel. Værdier under 100 ligger under det historiske gennemsnit.

Faldet i industriens forventninger til fremtiden dækker over en række forskelle brancherne imellem.

Mens medicinalindustrien venter stigende beskæftigelse, har forventningerne taget et gevaldigt dyk hos føde-, drikke- og tobaksvareindustrien og maskinindustrien.

Samlet tegner det et billede af et dansk erhvervsliv, som er påvirket af udfordringer rundtomkring i verden.

Det mener Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri.

- På vores eksportmarkeder er aktiviteten banket ned af høje renter og lav efterspørgsel. I Danmark er vi stærkt afhængige af at handle med verden omkring os, så når det blæser der, kommer danske virksomheder også i modvind, siger han i en skriftlig kommentar.

Et yderligere tegn på, at den økonomiske situation omkring Danmark er mindre god, er kommet fredag formiddag i form af nye tal for det såkaldte PMI-indeks. Det er et mål for indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation.

Det lå på 47,1 i eurozonen, hvilket er et klart tegn på tilbagegang, selv om det er lidt bedre end de 46,7, indekset lå på i august. Tal under 50 angiver en forværring af den økonomiske situation.

- Euroområdet befinder sig i en økonomisk nedtur, og meget tyder på, at der venter nogle svære måneder forude, skriver Helge J. Pedersen, cheføkonom hos Nordea.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter