04.07.23

Enlige sælunger på stranden er ikke blevet forladt

Naturstyrelsen opfordrer borgere til at gå en bue uden om, hvis de møder sælunger på stranden.
Sælunger ligger i perioder alene på stranden, fordi deres mødre fanger fisk i havet. Sælunger har nemlig brug for store mængder af fedtholdig mælk, hvis de skal vokse optimalt. Derfor skal mødrenes energidepoter ofte tankes op. (Arkivfoto).
Sælunger ligger i perioder alene på stranden, fordi deres mødre fanger fisk i havet. Sælunger har nemlig brug for store mængder af fedtholdig mælk, hvis de skal vokse optimalt. Derfor skal mødrenes energidepoter ofte tankes op. (Arkivfoto).

Ser du en sælunge ligge alene på stranden, så bør du lade den være i fred.

Det skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse tirsdag, efter at bekymrede borgere har ringet om, at de har observeret enlige sælunger langs de danske strande.

Men sælungerne på stranden er - modsat af hvad flere borgere har frygtet - ikke blevet ladt i stikken af deres mor.

Sælungernes mødre er blot svømmet ud i havet for at fange fisk.

Det er nødvendigt, fordi sælungerne har brug for store mængder af fedtholdig mælk hver dag. Derfor skal mødrenes energidepoter ofte tankes op.

- Moren vil aldrig forlade sin unge, men vende tilbage til der, hvor hun efterlod den.

- Derfor er det vigtigt, at ungen ligger på samme sted, og at der er ro til at gå i land og lade ungen die, siger vildtkonsulent Sandor Hestbæk Markus fra Naturstyrelsen Kronjylland i pressemeddelelsen.

I stedet for at nærme sig sælungerne, opfordrer Naturstyrelsen til, at man holder sig på afstand.

- Mit bedste råd er at gå i en bue uden om sælungen og nyde synet af den på afstand. Så skal moren nok tage sig af resten, siger Sandor Hestbæk Markus.

En sælunge dier omkring én måned. På den tid vokser den hurtigt, men for at det kan ske, har ungen brug for at hvile sig.

Derfor skal man ikke forsøge at flytte en sælunge ud i vandet.

I havet skal den nemlig bruge energi på at holde varmen og bevæge sig. Desuden risikerer den at blive væk fra sin mor, skriver Naturstyrelsen.

Senere på sommeren, når ungerne er blevet større og ikke længere er afhængige af mælk fra deres mor, kan de fortsat finde på at trække op på stranden for at hvile sig.

I den situation skal man forsat lade sælungerne være i fred, skriver Naturstyrelsen.

Skulle man komme forbi en sælunge med større sår eller andre synlige skader, kan man ringe til Dyrenes Vagtcentral eller Naturstyrelsens vildtkonsulenter.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter