25.07.23

Forsker advarer: Kollaps af vigtig havstrøm er tættere på end vi tror

Et kollaps i havenes store transportbånd kan sandsynligvis ske om 37 år, viser et nyt studie.
Forskere kommer med en dyster klimaberegning, der forudser kollaps af den atlantiske havstrøm tidligere end før troet. (Arkivfoto).
Forskere kommer med en dyster klimaberegning, der forudser kollaps af den atlantiske havstrøm tidligere end før troet. (Arkivfoto).

Dyster klimaberegning forudser kollaps i vigtige havstrømme langt tidligere end før beregnet.

Og det kan få alvorlige konsekvenser for verdens klima allerede i midten af dette århundrede.

Det er konklusionen i nye beregninger fra to forskere fra Københavns Universitet, KU.

- Konsekvenserne er, at hvis vi ikke også havde global opvarmning, så ville det blive betydeligt koldere i Vesteuropa og Skandinavien. Det ville blive et klima, der minder om klimaet i Alaska, siger Peter Ditlevsen.

Han er professor ved Niels Bohr Instituttet og en ud af to forskere bag en ny rapport om den atlantiske havstrøm.

Peter Ditlevsen forklarer, at det nye studie forudser, at et system af havstrømme, der i dag fordeler kulde og varme mellem den Nordatlantiske region og troperne, helt vil stroppe, hvis vi fortsætter udledningen af klimagasser, som vi gør i dag.

Havstrømmen er kendt som "havenes store transportbånd".

Det officielle navn er den termohaline cirkulation. Det er et globalt kredsløb, der dannes af sammenhængende havstrømme som for eksempel Golfstrømmen, og som ender i Arktis.

Strømmene transporterer lunt overfladevand fra troperne nordpå og koldt bundvand fra Arktis sydpå. Men systemet bliver løbende svækket af smeltende indlandsis, større regnmængder, floder, der løber over og meget andet.

Det leder mere ferskvand ud i havet, og det svækker den såkaldte grønlandspumpe, som er motoren i strømsystemet.

Tipper systemet vil det ændre drastisk på temperaturerne på vores breddegrader. Den seneste rapport fra FN's klimapanel (IPCC) forudser ingenlunde et kollaps i dette århundrede.

Men de nye beregninger viser en langt mere dyster melding.

Med 95 procent sikkerhed påpeger Peter Ditlevsen, at deres beregninger viser, at kollapset vil ske mellem 2025 og 2095. Mest sandsynligt om 37 år.

Deres beregninger er ud fra nye og bedre statistiske værktøjer, der giver et mere robust estimat for, hvornår kollapset sandsynligvis vil ske, lyder det.

Peter Ditlevsen kalder selv beregningerne "meget bekymrende". Ud over de koldere temperaturer i Europa vil et kollaps hæve temperaturer i Afrika og troperne.

- Det er jo et problem oveni i forvejen klimaforandringer, siger han.

Den eneste mulighed der er for at modarbejde kollapset er, at "skynde os med at få stoppet vores udledninger af drivhusgasser til atmosfæren", siger forskeren.

- Når vi først får overskredet det her niveau af drivhusgasser i atmosfæren, så er der ingen vej tilbage. Det er en uigendrivelig ændring, der kommer til at ske, hvis vi ikke gør noget snart, siger han.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter