08.06.23

Guvernør: 600 kvadratkilometer står under vand i Kherson

Tusindvis af huse står under vand i Kherson-regionen, hvor den enorme Nova Kakhovka-dæmning er sprængt.
Redningsmandskab bruger både for at komme frem til de beboere, der skal evakueres fra deres huse i Kherson-regionen, efter at den enorme Nova Kakhovka-dæmning blev ødelagt.
Redningsmandskab bruger både for at komme frem til de beboere, der skal evakueres fra deres huse i Kherson-regionen, efter at den enorme Nova Kakhovka-dæmning blev ødelagt.

Et område på omkring 600 kvadratkilometer står under vand i Kherson-regionen i det sydlige Ukraine. Det meddeler regionens guvernør torsdag.

Den gennemsnitlige vandstand er torsdag morgen 5,61 meter, oplyser guvernøren, Oleksandr Prokudin.

Næsten 2000 mennesker er evakueret fra den side af Dnepr-floden, der er kontrolleret af Ukraine, tilføjer han torsdag morgen i en besked på Telegram.

Godt to tredjedele af de områder, der nu står under vand, er på flodens venstre bred. Det vil sige, at det er områder kontrolleret af Rusland.

Russiske sikkerhedsstyrker siger torsdag morgen ifølge det statslige russiske nyhedsbureau Tass, at over 14.000 huse er oversvømmet.

Knap 4300 personer er evakueret fra det oversvømmede område, der er kontrolleret af Rusland. Det meddeler den russiske hær.

Nova Kakhovka-dæmningen ligger på Dnepr-floden i det sydlige Ukraine. Det er store områder omkring floden, der nu er oversvømmet.

Hele Kherson-regionens areal er over 28.000 kvadratkilometer.

Natten til tirsdag stod det klart, at dæmningen var blevet udsat for en sprængning.

Vandet begyndte at fosse ud i landområderne langs floden og udløste en storstilet humanitær og miljømæssig katastrofe.

Indtil videre er mindst tre mennesker døde som følge af de oversvømmelser, der er fulgt efter ødelæggelsen af den enorme Nova Kakhovka-dæmning.

Det er foreløbig uvist, hvem der står bag sprængningen. Ukraine og Rusland beskylder hinanden for at have ødelagt den.

Byen Nova Kakhovka, der ligger i Kherson-regionen, blev besat af russiske styrker i februar 2022 i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine.

Siden har både byen og dæmningen været kontrolleret af russisk militær.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter