31.10.23

Hjemmesider anmeldt efter ulovligt salg af vægttabsmedicin

Flere dansksprogede hjemmesider er blevet politianmeldt for at sælge medicin ulovligt.
Novo Nordisk-midlerne Ozempic og Wegovy er meget populære. En ny aktion fra Lægemiddelstyrelsen har afsløret, at der også er stor efterspørgsel på medicinen på det illegale marked. (Arkivfoto).
Novo Nordisk-midlerne Ozempic og Wegovy er meget populære. En ny aktion fra Lægemiddelstyrelsen har afsløret, at der også er stor efterspørgsel på medicinen på det illegale marked. (Arkivfoto).

Lægemiddelstyrelsen har politianmeldt 26 dansksprogede hjemmesider for at sælge medicin ulovligt.

Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse tirsdag.

Størstedelen af forhandlerne sælger potensmidler. Samtidig er der fundet hjemmesider, hvor der foregår illegalt salg af vægttabsmedicin og diabetesmedicin som Wegovy og Ozempic, skriver Lægemiddelstyrelsen.

De to præparater, der begge laves af Novo Nordisk, har hurtigt opnået popularitet.

86.000 danskere har eksempelvis fået udskrevet Wegovy i løbet af årets første otte måneder.

Det er muligt for læger at udskrive medicinen til svært overvægtige patienter med et BMI over 30.

Overvægtige med et BMI på mellem 27 og 30 må også få Wegovy udskrevet, hvis de på samme tid har helbredsproblemer, der er vægtrelaterede.

Netop på grund af den store popularitet kommer det ikke bag på Lægemiddelstyrelsen, at der foregår ulovligt salg af den receptpligtige medicin.

- Der er ingen overraskelser eller nye tendenser, som vi ikke i forvejen havde kendskab til.

- Som følge af den store efterspørgsel og medieopmærksomhed havde vi desværre forventet et øget illegalt udbud af semaglutid-præparaterne Ozempic og Wegovy, siger enhedschef Jeanne Majland.

Anmeldelserne er sket som led i global aktion ledet af det internationale politisamarbejde Interpol.

Aktionen fandt sted mellem 3. og 10. oktober. På verdensplan er over 1300 hjemmesider lukket, og 72 personer er blevet anholdt.

Foruden slankemedicin og potensmidler er der også på flere af de dansksprogede hjemmesider fundet Tramadol.

Opioidmedicinen, der har en smertestillende effekt, er meget udbredt på det illegale marked, skriver Lægemiddelstyrelsen.

Samlet set viser aktionen, at der er tale om et stort problem, siger enhedschefen Jeanne Majland.

- Der er desværre fortsat et stort marked for ulovlig medicinhandel på nettet, og det er umuligt at komme helt til livs, selv om der er et stort globalt fokus på problemet, siger hun.

Lægemiddelstyrelsen anbefaler, at forbrugere ser efter det grønne eller blå EU-logo, når de køber medicin på nettet. Logoet viser, at hjemmesiden er autoriseret til at sælge medicin.

Det grønne logo gælder for medicin til mennesker, mens det blå gælder for dyremedicin.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter