14.03.23

Indisk domstol afviser ny sag mange år efter Bhopal-katastrofe

Indisk regering ønskede ny erstatningssag mod Union Carbide, der stod bag verdens største industriulykke.
En mand sørger over sin døde kone efter gasudslippet 3. december 1984 fra Union Carbides kunstgødningsfabrik i den indiske storby Bhopal. Det ekstremt giftige udslip forgiftede en halv million mennesker og kostede tusinder af mennesker livet. Nogle opgørelser siger langt over 20.000.
En mand sørger over sin døde kone efter gasudslippet 3. december 1984 fra Union Carbides kunstgødningsfabrik i den indiske storby Bhopal. Det ekstremt giftige udslip forgiftede en halv million mennesker og kostede tusinder af mennesker livet. Nogle opgørelser siger langt over 20.000.

Indiens højesteret har tirsdag afvist den indiske regerings ønske om på vegne af ofre at søge mere erstatning fra den amerikanskejede virksomhed Union Carbide Corporation.

I 1984 skete verdens hidtil største industriulykke, da virksomhedens fabrik i den indiske storby Bhopal kom til at udlede det ekstremt giftigt materiale methyl isocyanat.

Det forgiftede en halv million indbyggere og slog mange mennesker ihjel. Adskillige tusind mennesker mistede livet. Men det nøjagtige antal kendes ikke.

Efter katastrofen lagde Indien sag an mod Union Carbide. Selskabet søgte en løsning uden om domstolene. Det gik i 1989 med til at betale en erstatning på 470 millioner dollar.

Indiens regering henvendte sig i 2010 til den indiske højesteret. Man ville søge yderligere erstatning for de store lidelser, som mange i Bhopal blev påført.

Højesteretten har nu afvist anmodningen.

- Vi mener ikke, at det vil være en passende handling eller metode at pålægge UCC (Union Carbide Corporation, red.) et større erstatningsansvar end det, som det oprindeligt blev påført, hedder det i domstolens afgørelse.

Union Carbide producerede kunstgødning i Bhopal. Selskabet er siden blevet overtaget af kemigiganten Dow Chemicals i USA.

Union Carbide byggede i 1969 sin fabrik i Bhopal. Den blev set som et symbol på Indiens industrialisering. En arbejdsplads for tusindvis af fattige arbejdere.

Og en fabrik, der fremstillede billig kunstgødning til Indiens landmænd.

Mange tusind mennesker, der overlevede katastrofen, har klaget over, at deres børn og børnebørn stadig kæmper med kroniske lidelser på grund af de giftige gasser fra dengang.

Det farlige methyl isocyanat lugter næsten ikke. Det begyndte at lække fra fabrikken tidligt om natten 3. december 1984. Mange døde på stedet af blodstyrtninger efter indånding.

Bhopal ligger i delstaten Madhya Pradesh. Byen har i dag 1,8 millioner indbyggere.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter