28.04.23

Kampene raser videre i Sudan trods våbenhvile

Mangel på mad og andre nødvendigheder plager indbyggere i Sudan. Organisationer kan ikke komme ud med hjælp.
Sorte røgskyer stiger op over Sudans hovedstad, Khartoum, fredag. Regeringsstyrker retter luftangreb mod dele af byen, hvor soldater fra den paramilitære styrke RSF formodes at være. Billedet er taget fra en video.
Sorte røgskyer stiger op over Sudans hovedstad, Khartoum, fredag. Regeringsstyrker retter luftangreb mod dele af byen, hvor soldater fra den paramilitære styrke RSF formodes at være. Billedet er taget fra en video.

Dumpe drøn fra luftangreb, kampvogne og artilleri ryster fredag Sudans hovedstad, Khartoum, og den nærliggende by Bahri.

Det siger indbyggere i området.

Kamphandlingerne kommer til trods for, at Sudans hær og den paramilitære styrke RSF er blevet enige om at forlænge en våbenhvile med yderligere tre døgn.

- Vi hører lyden af fly og eksplosioner. Vi aner ikke, hvornår dette helvede vil slutte, siger en indbygger i Bahri, den 65-årige Mahasin al-Awad.

- Vi lever i konstant frygt for os selv og vores børn.

Hæren bruger kampfly og droner mod de RSF-styrker, der har spredt sig ud over Khartoum.

Sorte skyer rejser sig over byen, hvor luftangrebene slår ned.

Begge sider beskylder hinanden for at bryde våbenhvilen, der udløber søndag ved midnat.

Kampene tvinger mange indbyggere i byen til at blive inden døre. Der meldes om mangel på mad, vand, elektricitet og brændstof mange steder.

På grund af sikkerhedssituationen har hjælpeorganisationer mange steder ikke været i stand til at uddele mad og anden hjælp.

Allerede inden den nuværende konflikt brød ud, var omkring hver tredje af Sudans 46 millioner indbyggere afhængig af hjælp.

Tidligere fredag kom et tyrkisk evakueringsfly, der var ved at lande i lufthavnen i byen Omdurman, under beskydning. Ingen kom noget til, oplyser Tyrkiets forsvarsministerium.

Mindst 512 mennesker er blevet dræbt og omkring 4200 såret, viser tal fra FN. Det reelle tabstal menes dog at være langt højere.

Sammenslutningen af læger i Sudan siger, at der er mindst 387 civile blandt de dræbte.

Titusinder af mennesker sendt på flugt fra de kampe, der brød ud 15. april.

Og i Darfur-regionen er en gammel konflikt igen blusset op og har kostet adskillige mennesker livet i denne uge. Også her handler det om magtkamp mellem RSF og hæren.

Militante personer "affyrer raketter mod huse" i byen El Geneina, der er delstatshovedstad i Vestdarfur. Det oplyser advokatsammenslutningen i Darfur.

Byen giver også genlyd af skud fra maskingeværer og antiluftskyts, siger indbyggere til nyhedsbureauet AFP.

Analytikere har advaret om, at den alvorlige konflikt mellem RSF og hæren kan føre til, at andre militser udnytter kaosset til at gøre gamle regnskaber op med andre grupper, skriver AFP.

Reuters

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter