08.04.23

Kina starter militærøvelser omkring Taiwan efter USA-besøg

Kina starter tre dages militære øvelser nær Taiwan, efter at dets præsident besøgte USA.
Øvelserne kommer kort tid efter, at Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, er kommet tilbage fra en rejse til USA.
Øvelserne kommer kort tid efter, at Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, er kommet tilbage fra en rejse til USA.

Kinas militær igangsætter lørdag tre dages militære øvelser omkring Taiwan.

Det siger én af de fem kommandogrupper i det kinesiske militær ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Øvelserne er en alvorlig advarsel mod de taiwanske separatistiske styrkers maskepi med eksterne kræfter, siger kommandogruppen.

De kommer kort tid efter, at Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, er kommet tilbage fra en rejse til USA, hvor hun blandt andet har mødtes med formanden for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy.

Taiwans forsvarsministerium siger efter Kinas udmelding, at øvelserne truer den regionale stabilitet og sikkerhed.

- Kina har brugt præsident Tsais besøg og gennemrejse i USA som en undskyldning for at foretage militære øvelser, der alvorligt undergraver fred, stabilitet og sikkerhed i regionen, siger ministeriet.

Ifølge forsvarsministeriet krydsede 42 kinesiske militærfly og otte skibe lørdag morgen lokal tid den maritime grænse i Taiwanstrædet.

Samtidig har Kina ifølge en kilde ved Taiwans sikkerhedstjeneste afholdt øvelser nær Bashikanalen, det 100 kilometer brede stræde mellem Taiwan og Batanøerne i Filippinerne, skriver Reuters.

Kina vil blandt andet ifølge landets søfartsmyndighed mandag afholde øvelser med skarp ammunition nær Fujian-kysten, skriver nyhedsbureauet AFP.

Taiwan ligger øst for Kina og betragter sig selv som en selvstændig stat med sin egen valuta og sit eget politiske og retlige system.

Kina anser omvendt Taiwan som en del af sit territorium, selv om parterne har haft hver deres styre, siden borgerkrigen i Kina sluttede i 1949.

Torsdag sagde Taiwans forsvarsministerium, at en kinesisk antiubådshelikopter og tre krigsskibe er blevet registreret omkring den selvstyrende ø.

Kina truede tidligere med et "resolut" svar på Tsais møde med McCarthy.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter