31.10.23

Kommissionsformand vil fokusere mere på praktiserende læger

Sygehusene skal ikke have førsteprioritet de næste 15 år, mener formand for Sundhedsstrukturkommissionen.
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) har rigeligt at se til den kommende tid. (Arkivfoto).
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) har rigeligt at se til den kommende tid. (Arkivfoto).

Fremover skal der prioriteres mere i det nære sundhedsvæsen fremfor sygehusene.

Det siger formanden for Sundhedsstrukturkommissionen, Jesper Fisker, i et interview med Mandag Morgen.

Regeringen har nedsat kommissionen, som skal komme med forslag til et nyt sundhedsvæsen. Arbejdet med det skal være færdig i foråret 2024. Men nu lufter kommissionens formand nogle af sine tanker.

De praktiserende læger skal prioriteres mere end sygehusene, lyder det fra Jesper Fisker.

- De seneste 15 år har vi prioriteret udviklingen af vores specialiserede sundhedsvæsen - altså sygehusene - over udviklingen af det nære sundhedsvæsen. De næste 15 år bliver det anderledes, siger Jesper Fisker.

- Jeg mener, at det vil være rigtigt at bruge en større del af ressourcerne, både økonomisk og fagligt, på at opruste det nære sundhedsvæsen og hermed også relativt færre på det specialiserede sundhedsvæsen, siger han.

Jesper Fisker slår fast, at det ikke har været forkert at fokusere på eksempelvis sygehusenes kræftbehandling og hjerteafdelinger de seneste år.

I det hele taget er der for tiden en del fokus på det danske sundhedsvæsen. Tidligere i år kom Robusthedskommissionen med anbefalinger til fremtidens sundhedsvæsen. Den så på, hvordan der sikres mere personale og mere tid til kerneopgaven i sundhedsvæsnet.

Her handlede anbefalingerne blandt andet om, at flere skal tage ydervagter, flere skal op i tid, sygeplejersker skal overtage lægeopgaver, og flere ufaglærte skal hentes ind i et forsøg på at fastholde personale.

Der var også en Lønstrukturkomité. Den kom med sin rapport inden sommerferien.

Komitéen blev nedsat efter en mere end to måneder lang strejke blandt sygeplejerskerne i 2021. Og den fik til opgave at analysere lønstrukturerne og lønudviklingen i den offentlige sektor.

Sygeplejerskerne er ikke blandt de faggrupper, der har brug for at få højere løn, lød det i rapporten.

Og så er der altså Sundhedsstrukturkommission. Den skal blandt andet kigge på, hvordan sundhedsvæsnet skal indrettes med de demografiske forandringer, hvor flere borgere får behov for pleje og behandling, fordi andelen af ældre borgere vil stige markant de kommende år.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter