14.03.23

Kortere skoledage og nye fag er hverdag i nogle frisatte kommuner

Syv kommuner er blevet frisat fra statslige og kommunale regler på velfærdsområder. Første erfaringer er gode.
I forsøg med frikommuner har nogle kommuner arbejdet med kortere skoledage, to-lærer-ordning og nye fag. Indtil videre viser det gode resultater, lyder det i evaluering fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. (Arkivfoto).
I forsøg med frikommuner har nogle kommuner arbejdet med kortere skoledage, to-lærer-ordning og nye fag. Indtil videre viser det gode resultater, lyder det i evaluering fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. (Arkivfoto).

Medarbejdere og lokale ledere i syv kommuner har siden 2021 haft større frihed til at arbejde efter deres faglighed og skabe løsninger, der giver mening på den enkelte vuggestue, børnehave, skole eller plejehjem i kommunen.

Og det har givet grobund for nytænkning på flere af områderne. Blandt andet kortere skoledage og nye fag i nogle folkeskoler.

Det er nogle af de første års erfaringer med velfærdsaftalerne, der har sat syv kommuner fri i en forsøgsordning.

Det viser en midtvejsevaluering, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) har lavet.

- Der er taget godt imod frisættelsen i kommunerne. Før har der været nogle statslige og kommunale regler, som har været bindende. Men velfærdsaftalerne giver faglig frihed til både ledere og medarbejdere.

- Friheden er blevet brugt på forskellige måder på de forskellige velfærdsområder. Men resultaterne er de samme - det skaber noget energi, udvikling og engagement, der peger fremad, siger Ulf Hjelmar, der er professor ved Vive.

Det er kommunerne Helsingør, Rebild, Esbjerg, Holbæk, Langeland, Middelfart og Viborg, som er en del af forsøgsordningen.

Kommunerne er sat fri fra national lovgivning, og de forpligter sig også til at sætte daginstitutioner, skoler og ældrepleje fri fra kommunal regulering.

I Esbjerg og Holbæk forsøger kommunerne sig med kortere skoledage, flere timer med to voksne i undervisningen samt oprettelse af nye fag i folkeskolen.

Det er dog for tidligt at vurdere de konkrete virkninger, men det tegner godt, vurderer Ulf Hjelmar.

- I folkeskolen er det i høj grad de statslige regler, som er bindende. Derfor har frisættelsen givet mulighed for at lave kortere skoledage, ændre timetallene, så man ikke nødvendigvis behøver have 11 timer i dansk i 3. klasse, og gentænke skoledagen, så det passer til ens elevgruppe.

- Det er for tidligt at sætte to streger under, hvad der specifikt kom ud af det på den enkelte skole. Men det vigtigste her er, at der er sat en helt masse i gang, som på sigt forbedrer folkeskolen, siger han.

På ældreområdet i Viborg og Middelfart er der arbejdet med at ændre arbejdsgange, så der er blevet mere tid til de ældre borgere. Også her vurderes der potentiale for, at tiltagene vil øge kvaliteten for de ældre.

Vive offentliggør i 2024 slutevalueringen af forsøget med velfærdsaftalerne.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter