23.03.23

Netanyahu lover at afslutte splittelse i Israel

I flere måneder har der været store protestaktioner i Israel mod en række reformer, der behandles politisk.
Under fortsatte uroligheder anvendte politi torsdag vandkanoner mod demonstranter i Tel Aviv. Premierminister Benjamin Netanyahu lovede torsdag at få "afsluttet splittelsen" i det israelske samfund, mens demonstrationer og protester mod hans regering fortsatte.
Under fortsatte uroligheder anvendte politi torsdag vandkanoner mod demonstranter i Tel Aviv. Premierminister Benjamin Netanyahu lovede torsdag at få "afsluttet splittelsen" i det israelske samfund, mens demonstrationer og protester mod hans regering fortsatte.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, lovede torsdag at få "afsluttet splittelsen" i det israelske samfund, mens demonstrationer og protester mod hans regering fortsatte.

I en tv-tale til befolkningen sagde den israelske regeringsleder, at han er fast besluttet på at gennemføre reformer, men at han vil forsøge at gå efter en løsning, som både er acceptabel for tilhængere og kritikere af forslaget.

Under fortsatte uroligheder anvendte politiet vandkanoner mod demonstranter, som blokerede en vigtig trafikåre i Tel Aviv. Titusindvis af mennesker demonstrerede i Tel Aviv og andre byer.

I flere måneder har der været store protestaktioner mod de juridiske reformer.

Demonstranterne frygter, at de juridiske reformer, som er på vej gennem parlamentet, vil øge politikernes magt over domstolene og derfor er undergravende for det israelske demokrati.

Parlamentet vedtog tidligere torsdag nye love, som begrænser mulighederne for at erklære en premierminister uegnet som regeringschef.

Oppositionslederen Yair Lapid sagde i sin kritik, at det var en personlig lov, som skulle beskytte Netanyahu, som har flere verserende retssager om korruption imod sig. Han afviser de anklager, der er rettet mod ham.

I udlandet har mange af Israels allierede også udtrykt bekymring over Netanyahu-regeringens kurs.

I sidste uge reagerede præsident Isaac Herzog, som overvejende har en symbolsk rolle, på splittelsen i landet med et kompromisudspil. Dette blev afvist af regeringen.

- Enhver, som mener, at vi aldrig risikerer at blive kastet ud i en virkelig borgerkrig med tab af menneskeliv, har ingen idé om, hvad han taler om, hed det i en advarsel fra Herzog.

En demonstrant, Nadav Golander, advarede torsdag mod et "diktatur", hvis regeringen fortsætter den nuværende kurs.

Mange demonstranter bærer israelske flag i kampene mod politiet, som foretog mindst 10 anholdelser i Tel Aviv torsdag.

Der var samlet flere tusinde demonstranter uden for Netanyahu s residens i Jerusalem. Andre store demonstrationer fandt sted i den nordlige by Haifa og i den sydlige by Beersheba.

AFP


Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter