18.08.23

Optrappet vold i Haiti stopper nødhjælpsarbejde

Mindst 30 mennesker er dræbt og tusinder er drevet på flugt, siger lokal nødhjælper.
En motorcykel kører gennem røgen fra brændende bildæk under protester mod vold og manglende sikkerhed i Haitis hovedstad, Port-au-Prince.
En motorcykel kører gennem røgen fra brændende bildæk under protester mod vold og manglende sikkerhed i Haitis hovedstad, Port-au-Prince.

Stadigt tiltagende vold i Haiti har fået nødhjælpsgrupper til at indstille deres arbejde i det fattige land midlertidigt. De seneste døgn er 30 mennesker blevet dræbt, og tusinder er blevet drevet på flugt, siger en lokal menneskerettighedsgruppe.

- På få dage er volden øget dramatisk i hovedstaden Port-au-Prince, og den rammer specielt nabolag, hvor Den Internationale Røde Kors Komité (IRC) samarbejder med lokale nødhjælpsgrupper.

- Mobile sundhedsklinikker er blandt de tjenester, som nu må lukke ned, siger talsmænd for IRC.

Siden lørdag anslår FN, at næsten 5000 personer er flygtet fra deres hjem i en bydel, som nærmest er belejret af en af det fattige lands mange kriminelle bander.

Det anslås, at voldelige bander i dag kontrollerer omkring 80 procent af hovedstaden. Haitis premierminister, Ariel Henry, har i lang tid bedt om udenlandsk støtte til nedkæmpelse af banderne.

I mange måneder har der været rapporter om daglige kidnapninger for løsepenge, bilkapringer, voldtægter og voldelige røverier samt skudkampe mellem rivaliserende bander.

Over 2400 personer er blevet dræbt i Haiti i år som følge af vold udført af kriminelle bander. Det viser nye tal, som blev offentliggjort fredag af FN's menneskerettighedsorgan, OHCHR.

- I perioden 1. januar frem til den 15. august er der dræbt mindst 2439 personer, mens yderligere 902 er blevet såret, siger Ravina Shamdasani, som er den officielle talsperson for FN-organet.

En lokal indbygger i Port-au-Prince, Dominique Charles, siger til det franske nyhedsbureau AFP, at hun har mistet sin mor, sin stedfar, sin 18-årige søn, to søstre og en bror.

- De angreb vores hus med molotovcocktails. Jeg var den eneste, som nåede at komme levende ud.

- Mange er blevet dræbt af snigskytter, som skyder og dræber tilfældige personer på må og få, sagde en talskvinde for FN, Marta Hurtado, tidligere på året.

Det var da FN's generalsekretær, António Guterres, opfordrede alle medlemslande til at bidrage til en Haiti sikkerhedsstyrke.

Det anslås, at 5,2 millioner haitianere - næsten halvdelen af de 11 millioner indbyggere - lever med sult.

Antallet af personer, som har brug for humanitær hjælp er steget med 20 procent siden sidste år.

Der er tidligere foretaget interventioner i Haiti under FN's flag - i 1994 og i 2004.

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter