18.07.23

Panamas ekspræsident skal i fængsel for hvidvask af millioner

Ud over dom på ti år og otte måneders fængsel får ekspræsident også en bøde svarende til 126 millioner kroner.
Panamas tidligere præsident Ricardo Martinelli ved et pressemøde i sidste måned. Han er nu idømt knap 11 års fængsel i en større sag om hvidvask af et trecifret millionbeløb i kroner.
Panamas tidligere præsident Ricardo Martinelli ved et pressemøde i sidste måned. Han er nu idømt knap 11 års fængsel i en større sag om hvidvask af et trecifret millionbeløb i kroner.

Panamas tidligere præsident Ricardo Martinelli er idømt næsten 11 års fængsel for hvidvask af penge.

Det fremgår af retsdokumenter, der er offentliggjort tirsdag, skriver AFP.

Martinelli var anklaget for sammen med andre at have brugt skuffeselskaber til at stjæle et beløb svarende til knap 291 millioner kroner fra statskassen.

Det skal være sket, mens han var præsident fra 2009 til 2014.

Pengene brugte han ifølge anklagerne på at købe sig ind i et medieselskab, der udgiver flere aviser. Disse aviser ændrede derpå deres redaktionelle linje, så de stemte mere overens med hans synspunkter.

Martinelli afviser alle anklagerne.

Han hævder, at han er offer for politisk forfølgelse, og at hans politiske modstandere forsøger at forpurre hans forsøg på at blive genvalgt ved præsidentvalget i 2024.

Ud over dommen på ti år og otte måneder i fængsel skal han også betale en bøde svarende til 126 millioner kroner.

USA gav i januar Martinelli indrejseforbud. Den amerikanske regering beskylder ham for at have taget imod store summer i bestikkelse for til gengæld at have givet lukrative kontrakter til bestemte firmaer.

Ekspræsidenten er i en anden sag også beskyldt for at have hvidvasket store beløb fra det brasilianske byggefirma Odebrecht.

Den retssag begynder i august.

I 2016 erklærede Odebrecht sig ved en domstol i USA skyldig i at have betalt et beløb svarende til mere end 5,2 milliarder danske kroner i bestikkelse til en række politikere og embedsmænd i Latinamerika.

Alene i Panama blev der betalt bestikkelse for et beløb svarende til omkring 390 millioner danske kroner.

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter