26.03.23

Putin: Vi behøver ikke at deltage i dansk Nord Stream-undersøgelse

Ifølge forsker markerer Ruslands nej til Nord Stream-undersøgelse et skifte i den russiske mediestrategi.
Gasbobler fra Nord Stream 2-lækagen kan ses på dette billede, der er taget 22. september 2021.
Gasbobler fra Nord Stream 2-lækagen kan ses på dette billede, der er taget 22. september 2021.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, siger ifølge det russiske nyhedsbureau Tass, at det ikke giver mening for Rusland at tage del i Danmarks undersøgelse af et objekt fundet nær Nord Stream 2.

Rusland har ellers flere gange efterspurgt at blive en del af selve efterforskningen af sabotagen mod Nord Stream.

- Jeg synes ikke, at det giver mening for os at gå ind i det nu, siden et af NATO-landene, eller Danmark, har oplyst os om, at det allerede har undersøgt det, hvilket betyder, at situationen ikke er eksplosiv, siger Putin.

Præsidenten har udtalt sig til den russiske nyhedsstation Rossiya-24 lørdag.

- Hvis danskerne siger, at det ikke længere er eksplosivt, jamen så gudskelov for det, siger Vladimir Putin ifølge Tass.

Præsidentens udtalelser kan have noget at gøre med, at russiske myndigheder før mente at have fundet en antenne på bunden af havet, som de mente, var knyttet til sprængningerne.

Det fortæller Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

- Det var en stor ting i russiske medier - men kun i kort tid. I løbet af et par dage blev det afvist, og der blev vist billeder af en røgbøje, som bruges til at advare skibstrafikken, siger han.

Så når Putin alligevel ikke vil tage del i de danske undersøgelser af Nord Stream-eksplosionerne, er det, fordi han vil videre fra fejltagelsen.

- Han prøver at trække i land i en sag, som, han nok ved, ikke kan bæres igennem. Han erkender at være blevet afsløret i et desperat forsøg på at smide noget ind i debatten, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Ifølge seniorforskeren er det et udtryk for et skifte i Rusland.

- Putin har udtalt sig mere om sagen den seneste uges tid, end han har gjort længe. Det peger på, at landet er gået ind i en ny og mere politisk fase. Og målet er at sætte Vesten i dårligt lys, siger han.

Gasrørledningen blev ramt af eksplosioner sidste år. Den 26. september blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-ledningen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm.

Den efterfølgende morgen blev der også fundet to lækager på Nord Stream 1 nord øst for Bornholm. I alt blev fire gaslækager på gasledningerne bekræftet.

Fredag accepterede ejerselskabet bag rørledningen, Nord Stream 2 AG, en invitation fra Energistyrelsen til at deltage i bjærgningen af det ukendte objekt, der er fundet i nærheden af gasrørledningen. Det skrev Energistyrelsen på Twitter.

Herefter roste den russiske regering Danmark for at have inviteret et russiskejet selskab med til bjærgningen. Det oplyste Dmitrij Peskov, der er talsmand for det russiske præsidentkontor, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Putin forholdt sig i interviewet lørdag til en diplomatisk henvendelse fra Danmark til Rusland.

Invitationen til at undersøge objektet inkluderede ifølge Putin dog ikke den russiske stat.

- Det blev sagt, at de er klar til at invitere Nord Stream-selskabet, men de behøver ikke hjælp fra russiske specialister, siger Putin ifølge Tass.


Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter