22.05.23

Regeringen vil sikre overkommelige EU-krav til miljørapporter

Nye EU-standarder for miljørapportering må ikke blive for bøvlede for virksomheder, siger erhvervsminister.
Morten Bødskov (S) til ministermøde i Bruxelles mandag. Efter dansk ønske er nye krav til miljørapportering blevet sat på dagsordenen.
Morten Bødskov (S) til ministermøde i Bruxelles mandag. Efter dansk ønske er nye krav til miljørapportering blevet sat på dagsordenen.

Det kan hæmme den grønne omstilling, hvis danske og europæiske virksomheder skal bruge for mange ressourcer på at rapportere om blandt andet deres miljøpåvirkning til EU.

Det mener regeringen, som mandag bad om at få emnet sat på dagsordenen for et ministermøde mandag i Bruxelles. Her fik erhvervsminister Morten Bødskov (S) opbakning fra ni medlemslande og EU-Kommissionen.

- Danmark skal gå forrest, når det handler om at sikre, at vi har et erhvervsliv, som kan understøtte den grønne omstilling. Det kræver, at virksomheder kan se sig selv i det, og at det er til at håndtere, siger ministeren.

Konkret er det implementeringen af et EU-direktiv om virksomheders bæredygtighedsrapportering, som regeringen vil sætte fokus på.

De nye regler betyder, at flere virksomheder end før fremover vil skulle indberette, hvor bæredygtige de er.

Det gælder blandt andet små og mellemstore virksomheder, der er børsnoterede.

- De store virksomheder har allerede arbejdet med miljørapportering i masser af år. De har store afdelinger til at håndtere de forpligtelser, siger Morten Bødskov og fortsætter:

- Men vi skal sikre, at de nye regler også vil fungere for de små og mellemstore virksomheder. Det skal ikke være noget, der spænder ben for deres muligheder for at vækste og være konkurrencedygtige.

Det nye direktiv trådte i kraft i begyndelsen af 2023. Men det ligger endnu ikke fast, hvilke specifikke standarder rapporterne skal følge.

Det er dem, regeringen håber på at kunne påvirke. Og det ser ud til at lykkes. På baggrund af diskussionen mandag vil EU-Kommissionen tager det danske indspil med videre i arbejdet.

Ambitionen er fra dansk side, at rapporteringen i høj grad skal kunne automatiseres, da det ellers kan blive en meget stor byrde for særligt mindre virksomheder.

Det kræver, at der bliver tale om kvantitative data, som automatisk kan hentes fra for eksempel virksomhedens interne systemer.

Samtidig ønsker regeringen, at der sættes fokus på, hvad der er mest væsentligt for den enkelte virksomhed at rapportere om.

Danmarks holdning til miljørapportering lægger sig op ad tidligere udmeldinger fra blandt andre Morten Bødskov og statsminister Mette Frederiksen (S).

Der skal gøres op med tung bureaukrati både nationalt og på EU-plan, hvis den grønne omstilling skal lykkes, har det lydt fra ministrene.

Under EU-topmødet i marts lagde Mette Frederiksen særligt vægt på behovet for hurtigere godkendelser af vindmøller og solcelleanlæg.

- Vi har overbureaukratiseret vores samfund. Det kan man mærke i Europa, og det kan vi også derhjemme. Nogle af de forhindringer, der er for den grønne omstilling, skyldes, at vi lægger utroligt mange benspænd ind for os selv, sagde statsministeren dengang.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter