07.07.23

Selskab bag kviklån får bøde på en million for vildledning

Kviklånselskabet 4Finance skal betale en million kroner i bøde for at have vildledt forbrugerne, afgør byret.
4Finance står bag låneudbyderne Vivus.dk og Zaplo.dk. De er blevet idømt en bøde på en million kroner for vildledende markedsføring af målrettet økonomisk svage forbrugere. (Arkivfoto).
4Finance står bag låneudbyderne Vivus.dk og Zaplo.dk. De er blevet idømt en bøde på en million kroner for vildledende markedsføring af målrettet økonomisk svage forbrugere. (Arkivfoto).

Københavns Byret har idømt kviklånselskabet 4Finance en bøde på en million kroner, fordi de har vildledt økonomisk svage forbrugere ved at reklamere for kassekreditter, som var almindelige forbrugslån.

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse. 4Finance står bag Vivus.dk og Zaplo.dk.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard kalder afgørelsen "vigtig".

- Det er mit indtryk, at der er virksomheder, som forsøger at udnytte de lempeligere regler ved at kalde deres forbrugslån for kassekreditter, og jeg forventer, at de ophører med det nu, skriver hun i pressemeddelelsen.

Retten har ifølge Forbrugerombudsmanden lagt vægt på, at selskabet har skabt en "forkert forventning" hos den gennemsnitlige forbruger.

- Gennemsnitsforbrugeren blev vildledt omkring låneproduktets art og væsentligste egenskaber, lyder det ifølge Christina Toftegaard.

Det var en skærpende omstændighed, at låneproduktet og den vildledende markedsføring var målrettet økonomisk svage forbrugere.

Det var en formildende omstændighed, at det tog lang tid, før sagen kom for retten.

Forbrugerombudsmanden politianmeldte i 2019 seks udbydere af kviklån for vildledende markedsføring, herunder 4Finance.

Forbrugerombudsmanden vurderede, at 4Finance slet ikke yder kassekreditter. Lånene bliver som udgangspunkt udbetalt straks til forbrugernes bankkonti, lyder det.

- Var der tale om en kassekredit, så ville forbrugeren have en løbende trækningsmulighed på en konto, og der ville kun blive trukket renter i det omfang, forbrugeren udnyttede kreditten, skriver Forbrugerombudsmanden.

I 2019 anmeldte Forbrugerombudsmanden også Capitolia, der står bag Kronelaan.dk og Simbo.dk, og firmaet Gokredit, der sælger kviklån under samme navn.

Desuden gælder det Creamfinance, der står bag Lendon.dk, Finans 247, som har Kassekreditten.dk, og Ferratum, der sælger lån med samme navn.

Ritzau afventer svar fra Forbrugerombudsmanden på, om der er faldet afgørelse i de andre sager.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter