Sjællandske genbrugspladser har i den seneste tid oplevet at få indleveret en øget mængde af store lattergasflasker.
Og de er næppe blevet brugt til at lave eksempelvis flødeskum, siger Laila Jalking, driftschef for Alfa Specialaffald, til TV 2.
Alfa Specialaffald håndterer farligt affald fra flere fælleskommunale affaldsselskaber på Sjælland og Lolland-Falster.
- Lattergas er ikke noget, vi normalt modtager i det her omfang. Nu får vi mere end nogensinde før - og det håndterer vi selvfølgelig, ligesom vi håndterer al anden affald.
- Men det trigger mig, at vi pludselig ser, at producenterne af flaskerne har ændret deres farver og layout, så flaskerne nu er pink, skrigblå og gule. Samtidig er der kommet smag på som kokos og jordbær, siger hun til mediet.
Også Giftlinjen, der er Bispebjerg Hospitals landsdækkende telefonrådgivning med råd og hjælp om forgiftning, oplever et stigende antal henvendelser om lattergas.
I 2022 fik linjen 98 henvendelser om lattergas. Ifølge Dorte Fris Palmqvist, overlæge ved Giftlinjen, er niveauet af henvendelser på niveau med før lovstramningen i 2020.
- Det, sundhedspersonalet typisk ringer ind om, er blandt andet personer som har gener i mund og svælg, fordi de har inhaleret direkte fra store gasflasker.
- Det er også tegn på nerveskader, føleforstyrrelser i hænder og fødder og hukommelsesbesvær, siger hun.
I sommeren 2020 blev det forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år og at sælge mere end to patroner ad gangen til private. Samtidig fik butikker, der sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter, forbud mod at sælge lattergas.
Kilde: /ritzau/