22.03.23

Styrelse hørte først om kræftsag fra Aarhus efter mediehistorier

Styrelse anede intet om, at tarmkræftpatienter ventede for længe på operation, før sagen ramte offentligheden.
Først søndag fik Sundhedsstyrelsen viden om, at 182 kræftpatienter i Aarhus har ventet længere på operation, end loven tillader. Det siger styrelsens enhedschef Tanja Popp til Politiken. Sundhedsstyrelsen har derfor indkaldt Region Midtjylland til et hastemøde fredag. (Arkivfoto).
Først søndag fik Sundhedsstyrelsen viden om, at 182 kræftpatienter i Aarhus har ventet længere på operation, end loven tillader. Det siger styrelsens enhedschef Tanja Popp til Politiken. Sundhedsstyrelsen har derfor indkaldt Region Midtjylland til et hastemøde fredag. (Arkivfoto).

Først søndag, da DR afslørede, at 182 patienter med svær tarmkræft på Aarhus Universitetshospital havde ventet længere på en operation, end de har lovkrav på, hørte Sundhedsstyrelsen om sagen.

Det siger enhedschef i styrelsen Tanja Popp til Politiken.

- Vi fik først viden om sagen samtidig med offentligheden. Vi vidste intet før da. Vi har ikke været orienteret, siger hun til avisen.

DR har beskrevet, at patienter med fremskreden tarmkræft i bughulen tilknyttet afdelingen for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital må vente op til otte uger, før de kan få en operation.

Kræftpatienter har ellers lovkrav på at blive opereret senest to uger efter, at det er besluttet, at de skal opereres.

Fra maj til december i 2022 drejede det sig om 182 ud af 489 patienter.

Region Midtjylland har ikke en eneste gang indberettet til styrelsen, at de 182 patienter ventede længere, end loven fastslår.

Afdelingen for mave- og tarmkirurgi i Aarhus er så specialiseret, at det er det eneste sted i landet, hvor mange patienter med fremskreden tarmkræft kan opereres.

Tanja Popp fra Sundhedsstyrelsen siger, at de i styrelsen ikke kun er forundrede, men også bekymrede.

Hun siger, at der kan være en forklaring på den manglende indberetning.

Hvis patienten er blevet tilbudt en tid til operation, som ligger efter de 14 dage, og sygehuset har undersøgt, at patienten ikke kan få tid på et andet sygehus, så skal det ikke indberettes, såfremt patienten har accepteret tiden.

Dermed har patienten altså givet samtykke. Om det er den forklaring, der gør sig gældende i sagen fra Aarhus, vil måske vise sig fredag.

Her er Region Midtjylland nemlig indkaldt til et hastemøde hos Sundhedsstyrelsen, skriver Politiken.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har også bedt Sundhedsstyrelsen om at indkalde alle landets fem regioner til et møde "hurtigst muligt". Desuden er Region Midtjylland tidligere på ugen blevet bedt om at aflevere en redegørelse.

- Vi er nødt til at finde ud af, hvad der er op og ned i den her dybt alvorlige sag, siger Løhde i et skriftligt citat.

Hvis ikke et hospital kan overholde de maksimale ventetider, skal muligheder for behandling andre steder i ind- og udland undersøges.

Typisk kan denne type patienter med fremskreden tarmkræft ikke opereres andre steder i Danmark end i Aarhus, skriver DR og Politiken.

Interne dokumenter viser ifølge DR, at flere tarmkræftpatienter ikke har fået et konkret tilbud om at komme til udlandet, selv om Aarhus Universitetshospital først kunne tilbyde operation efter mere end to uger.

Konkret henviser DR til et mødereferat fra september sidste år. Der står ifølge mediet:

- Vigtigt, at informere patienten om, at vi ved undersøgelse af mulighed for behandling i udlandet ikke kan reservere tiden her i huset samtidig.

Det afviser afdelingens cheflæge, Charlotte Buchard Nørager. Hun siger til DR, at "vi kan se på journalerne, at man ikke noget sted har sagt, at man vil miste sin tid".

Det ville også være ulovligt, siger Sundhedsstyrelsen til Politiken.

ritzau/

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter