13.07.23

Titusindvis af skuespillere i Hollywood går strejke

Skuespillernes fagforening siger, at strejken træder i kraft fredag formiddag dansk tid.
Blokadevagter, der sympatiserer med strejkende manuskriptforfattere i Hollywood, foran Netflixs bygning i Los Angeles torsdag.
Blokadevagter, der sympatiserer med strejkende manuskriptforfattere i Hollywood, foran Netflixs bygning i Los Angeles torsdag.

Titusindvis af Hollywood-skuespillere går i strejke. Det oplyser deres fagforening, SAG-AFTRA, torsdag aften dansk tid.

Det vil i realiteten lamme filmindustrien i Los Angeles.

Det stod klart efter et møde i fagforeningens bestyrelse. Her var et enstemmigt ja til at nedlægge arbejdet.

Strejken vil blive indledt fra midnat, oplyste SAG-AFTRA's hovedforhandler, Duncan Crabtree, ifølge Los Angeles Times. Det vil sige klokken 09.00 fredag formiddag dansk tid.

Det er den første store konflikt i Hollywood siden 1960. Titusinder af skuespillere vil tage del i strejken.

I forvejen er filmbranchens manuskriptforfattere gået i strejke. Det er første gang i 63 år, at der strejkes i samlet flok.

De to organisationer mener, at aflønningen er blevet al for usikker i branchen. Og at der ikke er klare aftaler om, hvordan deres medlemmer skal kompenseres i en tid, hvor streaming er blevet det store nye.

Strejken er en realitet, efter forhandlingerne mellem skuespillernes fagforening og de store filmstudier endte resultatløse om en ny film- og tv-kontrakt.

Det hjalp ikke, at man i sidste øjeblik forsøgte at få en føderal mægler til at tale med parterne.

Disneys topchef, Bob Iger, mener ikke, at skuespillerne og manuskriptforfatterne har været "realistiske" i deres krav til en ny kontrakt.

Han henviser til de vanskeligheder, som branchen har måttet håndtere under coronapandemien og under de opbrud, der er i medielandskabet.

Manuskriptforfatterne indledte deres strejke 2. maj.

Fagforeningen SAG-AFTRA repræsenterer 160.000 skuespillere. Det er lige fra de største stjerner til ukendte statister.

Skuespillerne har forhandlet med nogle af de største medie- og underholdningsselskaber i verden. Heriblandt Netflix, Amazon, Disney og Apple.

Formanden for SAG-AFTRA, Fran Drescher, kalder modpartens svar på fagforeningens forslag både "fornærmende og respektløse".

Underholdningsselskaberne organisation, AMPTP, har ifølge Reuters sagt, at den er "dybt skuffet over, at SAG-AFTRA har besluttet at forlade forhandlingerne".

Den siger, at skuespillerne har fået tilbud om lønstigninger. Men også beskyttelse mod digitale gengivelser skabt af kunstig intelligens.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter