12.07.23

Tjekkisk forfatter Milan Kundera er død - 94 år

Milan Kundera, der er forfatter til romanen "Tilværelsens ulidelige lethed", er død i en alder af 94 år.
Milan Kundera var systemkritker i det kommunistiske Tjekkoslovakiet og flygtede i 1975 til Frankrig. (Arkivfoto).
Milan Kundera var systemkritker i det kommunistiske Tjekkoslovakiet og flygtede i 1975 til Frankrig. (Arkivfoto).

Den tjekkiske forfatter Milan Kundera er død i en alder af 94 år. Det rapporterer tjekkisk tv ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Milan Kundera, der er født i Brno i det daværende Tjekkoslovakiet, var en af Europas mest læste forfattere.

Han debuterede som romanforfatter i 1967 med romanen "En spøg", der handler om en ung mand, der ved tankeløshed ender i en arbejdslejr.

Hans store gennembrud kom dog i 1985 med romanen "Tilværelsens ulidelige lethed", der handler om erotik og kærlighed i lyset af russernes invasion af Tjekkoslovakiet.

Den blev tre år senere filmatiseret af Philip Kaufman og havde Juliette Binoche, Lena Olin og Daniel Day-Lewis på rollelisten.

Selv om filmen høstede stor anerkendelse, var Kundera selv ikke begejstret for den. Han forbød siden filmversioner af sine bøger.

Kundera var systemkritiker i det kommunistiske Tjekkoslovakiet. I 1975 flygtede han til Frankrig, hvor han i 1981 blev fransk statsborger.

Hans skarpe kritik af Sovjetunionen og invasionen af Tjekkoslovakiet førte til, at hans bøger blev blacklistet. Men hans værker er blevet rost som noget af det mest indsigtsfulde, der er skrevet om mennesker under kommunismen i Østeuropa.

Efter systemskiftet var der i Tjekkiet store forventninger til Kundera, som i mellemtiden var blevet et stort verdensnavn. Mange håbede, at hans bøger nu ville udkomme på tjekkisk, og at han selv ville vende hjem.

Det skete dog ikke.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter