Udtrykket "den rådne banan" bliver ofte brugt som et billede på, hvordan Danmark er delt op, når det gælder indkomst, uddannelse, arbejdsløshed, helbred og kriminalitet.
Det er traditionelt brugt om kommuner, der går fra den jyske vestkyst til Lolland-Falster.
Nu viser en ny analyse, "Det Skæve Danmark", fra tænketanken Cevea, at "bananen er skrumpet til kun at dække Syd- og Vestsjælland, når velfærden regnes med".
Ifølge Ask Lund Jakobsen, økonom og senioranalytiker i Cevea, har Jylland overhalet Sjælland på en række velfærdsområder.
- For mig er det meget overraskende. Jeg havde forventet en større sammenhæng mellem velstand og velfærd, siger han.
- Man skulle tro, at de velhavende kommuner havde bedre mulighed for at prioritere velfærden. Men det ser ikke ud til, at det er lykkedes.
Den største velstand i Danmark finder man omkring hovedstaden og i enkelte midt- og østjyske kommuner.
Alligevel har kommuner på Fyn og i Jylland et langt højere niveau af velfærd, konkluderer undersøgelsen.
- Det er et spørgsmål om, hvorvidt kommunerne kan, og hvorvidt de vil (prioritere velfærden, red.). Noget handler om politiske prioriteringer, siger Ask Lund Jakobsen.
Cevea opgør velstand ved indkomst og formue, vækst og jobskabelse og fattigdom og ulighed.
Velfærd opgøres ud fra børn og unge, ældre og sundhed samt livskvalitet. Her har Cevea blandt andet konkluderet ud fra klassekvotienter, lærer- og pædagogdækning, andel uddannet plejepersonale, ventetid til psykolog og oplevet tryghed.
Det fremgår, at især nordjyske kommuner har god velfærd for børn og unge, mens hovedstadskommunerne scorer lavt i både faglighed og tid til det enkelte barn.
- Hele hovedstadsområdet og store dele af Sjælland har store problemer med at få uddannede lærere og pædagoger, siger Ask Lund Jakobsen.
- Som barn i en skole i Nordjylland kan man i langt højere grad forvente at modtage undervisning fra en uddannet lærer.
Samlet set har hver anden kommune på Sjælland lav velfærd, mens det gælder hver ottende på Fyn og i Jylland.
Kilde: /ritzau/