16.06.23

Ukraine får ingen invitation til Nato-medlemskab på topmøde

Ukraine skal militært og politisk bringes tættere på Nato. Men landet får ikke invitation på topmøde.
Ukraine skal militært og politisk bringes tættere på Nato. Men landet får ikke invitation på topmøde. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.
Ukraine skal militært og politisk bringes tættere på Nato. Men landet får ikke invitation på topmøde. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Nato vil ikke diskutere en invitation til Ukraine om medlemskab af forsvarsalliancen på Nato-topmødet i Vilnius i juli.

Det fastslår Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på et pressemøde fredag i Bruxelles.

Så længe Ukraine er i krig med Rusland, er det ifølge Stoltenberg ikke realistisk, at landet kan blive medlem af forsvarsalliancen.

Til gengæld vil Nato-landene bringe Ukraine endnu tættere på Nato i de kommende år. Det siger Stoltenberg efter denne uges Nato-forsvarsministermøde.

- Vi diskuterede vejen frem for Ukraine. Der er tre elementer i det, siger Jens Stoltenberg.

Det første element handler ifølge Stoltenberg om at bringe Ukraines militær op til Nato-standard.

- Vi skal flytte Ukraines militær fra at operere med Sovjet-standarder og udstyr til at bruge Nato-standarder og udstyr, siger Jens Stoltenberg.

Her ventes Nato-landene at blive enige om en flerårig støttepakke på Nato-topmødet i Vilnius.

Sammen med de store mængder af militært udstyr, som Ukraine allerede har modtaget, skal det på sigt bringe Ukraines militærudstyr op på siden af andre Nato-lande.

- Det tager tid. Men jo mere vi sikrer, at Ukraines militær kan samarbejde med Nato-landenes, jo tættere kommer Ukraine på Nato i praktiske, militære termer, siger Jens Stoltenberg.

Det andet element handler om det politiske samarbejde.

- Her er vi tæt på at kunne indgå en aftale om at oprette et Nato-Ukraine-råd. Her vil Ukraine indgå på ligefod med de 31 Nato-lande. De vil have samme rettigheder til at konsultere og træffe beslutninger, siger Stoltenberg.

Ukraines store drøm er dog "ægte" Nato-medlemskab. Eller i det mindste en konkret tidsplan for, hvornår det vil ske.

- Det tredje element er spørgsmålet om medlemskab. Alle Nato-lande er enige om, at Ukraine vil blive medlem af Nato. Vi kommer ikke til at diskutere en invitation til Ukraine på topmødet i Vilnius. Men hvordan vi kan flytte Ukraine tættere på Nato, siger Jens Stoltenberg.

Her vil Nato-landene måske være parate til at fjerne nogle af hindringerne på vejen til et medlemskab. Det sagde Tysklands forsvarsminister, Boris Pistorius, fredag i forbindelse med mødet for forsvarsministrene i Bruxelles.

- Jeg ville være åben over for det, sagde han til Reuters.

Udtalelsen faldt på baggrund af en rapport i den amerikanske avis The Washington Post. Den slår fast, at USA er åben over for at lade Ukraine slippe for den normale kandidatproces for optagelse i Nato.

Amerikanerne håber, at det vil mindske uenigheden mellem Nato-landene om Ukraines vej til en optagelse.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter