21.08.23

Zelenskyj takker Danmark for våben og lederskab: Vi stoler på jer

Danmark har udvist styrke og solidaritet under krigen i Ukraine, siger Zelenskyj i Landstingssalen mandag.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er mandag ankommet til Christiansborg. Han takker Danmark for at støtte Ukraine med blandt andet våben efter Ruslands invasion af landet. (Arkivfoto).
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er mandag ankommet til Christiansborg. Han takker Danmark for at støtte Ukraine med blandt andet våben efter Ruslands invasion af landet. (Arkivfoto).

I Landstingssalen på Christiansborg takker den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, Danmark for lederskab, våben og fly under krigen.

- Rusland er bange.

- Vi er her for at sige tak. Vi er her for at sige tak for, at I hjælper os i vores kamp for frihed, siger han.

Zelenskyj nævner både artilleri og de 19 F-16-fly, der skal til Ukraine som værende vigtige donationer under krigen. Også Holland donerer kampfly.

- Jeg takker Danmark for at hjælpe Ukraine til at blive uovervindelige, siger han.

Den ukrainske præsident nævner desuden, at Danmark har påtaget sig en ledende rolle i genopbygningen af landet.

- Der kommer en tid, hvor der bliver fred, og hvor vi kan gå tilbage til normalen. Jeg er taknemmelig for, at I allerede hjælper Ukraine med genopbygningen, siger han.

Rusland, som invaderede Ukraine 24. februar sidste år, har ikke i sinde at stoppe ved Ukraine. Derfor, påpeger Zelenskyj, er Ukraines frihedskamp en frihedskamp for hele verden.

- De siger åbent, at Ukraine ikke er nok. Senere, efter vores land, vil de bringe lidelserne yderligere ind i Europa og i verden. Jeg er sikker på, I har hørt det, siger han.

- Demokratierne i verden kan alle blive mål.

Det var Folketingets formand, Søren Gade (V), der bød velkommen til den ukrainske præsident i Landstingssalen.

Her kaldte han Zelenskyj for "en ledestjerne" for det ukrainske folk - og for alle folk rundt omkring i verden.

- Dit besøg understreger, hvor stærkt et bånd der er mellem vore to nationer. Det er med stor glæde, at jeg kan sige, at Ukraine har vores fulde støtte, vores dybeste respekt og vores sympati.

- Ukraine tilhører den europæiske familie. Ukraines kamp er også Danmarks kamp.

Zelenskyj har et stramt program i Danmark mandag. Han skal mødes med partiledere og gruppeformænd og formændene for flere udvalg i Folketinget, ligesom han skal til frokost hos dronning Margrethe.

Han holder også en tale direkte adresseret til danskerne ved middagstid.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter