Analyse

08.04.21

Premium

Et boligmarked i omvendtland: Kan de vilde stigninger blive ved?

Andreas Steno: Nationalbanken spåede for nyligt, at boligpriserne ville stige 9,7 pct. i 2021, men hvordan kan det være, boligpriserne stiger midt i en pandemi? Og skal man forvente, at boligpriserne bare fortsætter himmelflugten? Næppe.
 Foto: Tierra Mallorca, Unsplash
Foto: Tierra Mallorca, Unsplash

Havde du spurgt en hvilken som helst økonom, i dagene efter Mette Frederiksen sendte Danmark i lock-down i marts 2020, om boligpriserne ville være højere eller lavere om et år, så ville svaret med al sandsynlighed have været "lavere". Højere arbejdsløshed, hjemsendte medarbejdere og generelt lavere økonomisk aktivitet vil typisk lede til lavere boligpriser, men sådan skulle det ikke gå denne gang. Boligpriserne er tværtom steget mindst 10 pct. i gennemsnit i løbet af 2020, og festen er blot fortsat i starten af 2021. Så man kan spørge sig selv, om boligmarkedet simpelthen er begyndt at leve i omvendtland?

Det, som de fleste eksperter missede, var formentlig problematikken omkring de lukkede grænser og den manglende mobilitet, som pandemien også har medført. Hvis ikke lejligheden eller sommerhuset var absolut førsteprioritet hos familierne før pandemien, så er den i hvert fald utvivlsomt blevet det i løbet af 2020, hvor vi alle er blevet tvunget til at opholde os langt mere hjemme, end vi er vant til. Dette fænomen har bibragt flere betydningsfulde adfærdseffekter, som også har påvirket boligmarkedet.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab