Analyse

04.01.24

Premium

Forsvarets ufrivillige pacifisme

En fregat skal til Det Røde Hav for at beskytte handelsflåden. Fregatten kunne dog lige så godt sejle rundt som isbryder i Limfjorden, skriver Klaus Kroll. Han forudser, at fregatten faktisk bliver en klods om benet på de andre allierede skibe, fordi de danske fregatter ikke har de våben, der kan skyde houtiernes missiler ned. Efter ti års venten fik de danske krigsskibe i 2022 endelig leveret missiler, men da var de allerede forældede, skriver Klaus Kroll.
I de første ti år efter fregatterne blev bygget, sejlede de rundt uden missiler. Jord-til-luft missiler af typen SM-2 blev for første gang installeret i en dansk fregat i maj 2022, men da var de allerede forældede.
I de første ti år efter fregatterne blev bygget, sejlede de rundt uden missiler. Jord-til-luft missiler af typen SM-2 blev for første gang installeret i en dansk fregat i maj 2022, men da var de allerede forældede.

Danske rederier er det største eksporterhverv med en samlet eksport i 2022 på over 500 milliarder kroner. Altså en eksport der er langt større end medicinalindustriens og fødevareklyngens eksport tilsammen. Med den viden burde vi også have en velvoksen flåde, der kunne passe på både rigsfællesskabet og danske skibe, men nej det har vi ikke, faktisk meget langt fra.

Mærsk Hangzhou blev lørdag d. 30 angrebet ud for Yemen, først af et missil affyret af den Iranskstøttede Houthi milits og derefter angrebet af fire både, hvoraf tre endte på havets bund, sænket af et amerikansk flådefartøj. Tilbage i midten af midten af december blev Maersk Gibraltar forsøgt angrebet med en eller flere droner, en episode udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen storsindet valgte af vise handlekraft ved at udsende en stabsofficer.

Danske eller danskejede skibe er i skrivende stund beskyttet af primært amerikanske flådefartøjer og rederne lever i den bevidsthed, at danske politikere i ekstremt lille grad finder anledning til at beskytte det eksporterhverv, der er en af samfundets stærkeste økonomiske søjler.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab