Analyse

02.08.24

Israel har fat i den rigtige strategi

Der bliver ingen regional storkrig i Mellemøsten, skriver Naser Khader. Simpelthen fordi det store flertal af arabiske lande slet ikke er interesserede i en krig. De ønsker normalisering med Israel og isolering af præstestyret i Iran, som al magt forsøger etablere et overherredømme som atommagt i regionen. Israel derimod kæmper mod jihadismen. Det skal vi takke dem for og støtte. Ikke fordømme.

Mossad har haft travlt på det seneste. Og den israelske efterretningstjeneste har haft succes.

I de danske medier tales meget om en forestående, regional krig. Fem ud af seks på en skala, siger en ekspert. Det er efter min opfattelse idioti.

Det har ingen råd til eller interesse i. Israelerne er overlegne. De omkringliggende arabiske lande ønsker ikke krig. Og deres sympati med Hamas ligger på et meget lille sted.

En arabisk diplomat fra et af Golf-landene fortalte mig for nogle måneder siden, at der er en fælles forståelse mellem flere arabiske lande og Israel om, at Israel skal gøre det af med Hamas. Med så få civile tab som muligt; ellers pådrager de arabiske ledere sig befolkningernes vrede.

Hvis Hamas overlever denne krig med Israel, bliver det et comeback for jihadisme i den muslimske verden. Det bliver et comeback for Det Muslimske Broderskab, som Hamas udspringer af. Broderskabet er forbudt i de fleste arabiske lande. Et nyt monster vil opstå, og det frygter ledere i den arabiske verden. Især for Saudi Arabien, der ønsker at normalisere med Israel, så de kan koncentrere sig om deres 2030-plan – at udvikle Saudi til det nye Dubai.

Læg mærke til, at der ikke har været de store fordømmelser fra arabiske lande. Der har endda været meget moderat fordømmelse fra Det Palæstinensiske Selvstyre (PA) i forhold til drabet på Haniyah. De er meget stille.

Kappe slangens hoved
Israel har valgt den rigtige strategi. Jeg er ikke fan af premierminister Netanyahu, men han har valgt rigtigt i at gå efter topfolkene. At kappe slangens hoved. Vejen til varig fred går gennem eliminering af topterroristerne.

Hamas' topleder, Ismael Haniyeh, der har levet som milliardær i Qatar, imens "hans" folk har haft forfærdelige levevilkår i Gaza-striben. Fuad Shukr fra Hizbollah, toprådgiver for Hizbollah-leder Nasralleh, der har været flittig til at sende missiler ind over Israel fra Libanon. Og nu Mohammad Deif, topfigur hos Hamas og ansvarlig for terrorangrebet på Israel den 7. oktober. Inden for få dage er de elimineret.

Milliardæren og topterroristen Haniyeh var i øvrigt ifølge arabiske medier så nem at ramme, fordi han var i gang med at tale med sin søn via WhatsApp!

At ramme Haniyeh i Iran så præcist er et signal til hovedfjenden, Iran, om at man ikke længere vil acceptere at lade stedfortrædere føre deres krig.

Iran sigter mod hegemoni som atommagt
Iranerne har først og fremmest ét mål: At udvikle atomvåben mens deres nyttige idioter holder Israel og Vesten travlt beskæftiget. Og de er tæt på.

Når Haniyeh blev likvideret i Teheran så præcist, afslører det en svaghed i den styrke, som Iran ellers gerne vil udvise. En bombe på hans hotel! Han var nummer ét i Hamas. Nu er han død.

Men slog man en moderat og pragmatisk mand ihjel, som var i gang med at forhandle en aftale? Nej. Det er alvor. Og det begynder at virke. Hamas ledelsen i udlandet - så meget, som der er tilbage at terrorbevægelsen - har ikke rigtigt styr på dem, der styrer butikken inde i Gaza. Som Yahya Sinwar, der er den reelle Hamas-leder i Gaza-striben. Han menes stadig at opholde sig i Gaza, hvor han styrer kamphandlingerne.

I forhold til de israelske gidsler har Haniyeh selvfølgelig intet at skulle have sagt nu. Han er elimineret. Nogle af gidslerne befinder sig desværre hos Islamisk Jihad og civile. De kan ikke længere befries ved forhandlinger, men med magt.

Israel går forrest for at bremse ekstremisme og jihadisme
Efter terrorangrebet den 7. oktober vil Israel for alt i verden undgå en ny katastrofe som dengang i oktober. Det efterlod et traume. Det er udelukket, uanset hvad USA siger. Derfor er den rigtige strategi at udrydde Hamas og Hizbollah - og begynde med toppen.

Når almindelige Hamas-krigere kan se, at toppen bliver udryddet, bliver det svært for dem at fortsætte.

Israels næste mål kan meget vel være Sinwar. Kommer de af med Sinwar, er Hamas færdig. Game over. Og Israel har intet valg end at likvikere ham.

Lige nu går Israel forrest i kampen for at bremse ekstremisme og jihadisne.

De seneste dages begivenheder viser bare, at så stærkt er det iranske styre heller ikke. Det meste ligger i munden. Irans ultimative mål er at udvikle atomvåben. Det skal stoppes. Israel går foran i forsøget på at udradere terrorbevægelser som Hamas, Hizbollah og Houthierne. Også rigtigt at gå efter deres hovedsponsor, de sorte imamer i Iran.

Men hold nu op med at udråbe det til en storkrig i regionen. Tredje verdenskrig osv. Der går "breaking news" i den hver gang, og det er sommer. Jeg tror ikke på det. Der bliver ingen regional krig, fordi det store flertal af arabiske lande slet ikke er interesserede i en krig. De ønsker normalisering med Israel og isolering af imamerne i Iran.

Det er Israel, som på egne og Vestens vegne kæmper mod jihadisme. Det skal vi takke dem for og støtte. Ikke fordømme.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter