Analyse

15.09.22

Premium

Schrödingers republikanske kat – det borgerlige projekt i Frankrig

Hvorfor har Frankrig ikke et fast borgerligt flertal, når højrefløjens temaer ellers appellerer til vælgerne? Republikanerne er klemt mellem de nye politiske strømninger, der er tegnet af præsident Macron og Marine Le Pen. Jørn Boisen beretter om vilkårene i fransk politik, hvor hver anden stemme efterhånden er en proteststemme.
Foto: Jarosław Baranowski / Creative Commons
Foto: Jarosław Baranowski / Creative Commons

Frankrig er paradoksernes land. Trods den revolutionære fortid og den evige trang til at gå på gaden er Frankrig et land, der traditionelt og naturligt orienterer sig mod højre. Før valgcyklussen i 2022 placerede 38 % af franskmændene sig til højre, 24 % til venstre, 17 % i centrum (21 % vidste ikke). Ved præsidentvalgets første runde i 2022 stemte 57,7 % til højre, og ved parlamentsvalget var det 53,2 %. 

Vælgerne skelner instinktivt mellem højrefløjs- og venstrefløjssager. Indvandring, lov og orden, antiterrorisme er temaer, der opleves som forankret til højre. Social ulighed, købekraft og grøn omstilling forbindes med venstrefløjen (selvom Rassemblement Nationals vælgere er lige så optaget af disse emner som venstrefløjens). Købekraft er blevet et stærkt tema i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, men ellers er det højrefløjstemaerne, der opleves som mest påtrængende af franskmændene.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen