Analyse

28.04.22

Premium

Valget i Frankrig: Et falsk déjà vu

Det franske præsidentvalg ligner 2017-valget ved første øjekast, men en dramatisk udvikling er i sving. Macron har støvsuget centrum-højre og centrum-venstre for talenter, og de, der er tilbage, er blevet kastet ud mod ekstremerne, konstaterer Jørn Boisen.
Emmanuel Macron blev første gang valgt til præsident i 2017. Han havde tidligere været økonomiminister for socialistpartiet, inden han skabte partiet En Marche. (Foto: Lorie Shaull / Creative Commons)
Emmanuel Macron blev første gang valgt til præsident i 2017. Han havde tidligere været økonomiminister for socialistpartiet, inden han skabte partiet En Marche. (Foto: Lorie Shaull / Creative Commons)

Det franske præsidentvalg er overstået for denne gang, og det gik som forventet. Emmanuel Macron vandt 2. runde over Marine Le Pen 58-42, ikke så meget som sidste gang (66-34), men alligevel et par points mere, end meningsmålingerne havde spået de sidste to år. Der havde endda fra begyndelsen af valgkampen ikke været tvivl om, at det var de to, der skulle op mod hinanden igen.

Men den overfladiske lighed med sidste valg dækker over en kontekst, der er radikalt forandret. Det træder tydeligere frem, når man ser på 1. valgrunde, der er mere bredspektret end 2. runde, simpelthen fordi vælgerne har mere at vælge imellem. Resultatet af 1. runde var opsigtsvækkende. Vælgerne var delt i fire grupper. En stor fjerdedel (28 %) stemte på Macron, en lille fjerdedel (23 %) på Le Pen, en mindre fjerdedel (22%) på Mélenchon, og den sidste fjerdedel fordelte sig på en række anekdotiske kandidater på både højre- og venstrefløj.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen