Analyse

08.04.22

Premium

Verden er på vej ind i en fødevarekrise

De voldsomme udviklinger på energimarkedet og krigen i Ukraine går hånd i hånd med en begyndende krise på fødevareområdet, analyserer Jon Hustad. Ja, Putin har ansvaret, men det var EU, som gav ham pistolen. Klimapolitikken kræver mange ofre fremover.
Ukraine i marken. (Foto: Adobe Stock, red.)
Ukraine i marken. (Foto: Adobe Stock, red.)

Næste vinter, og vinteren efter den, kommer millioner af mennesker til at dø af sult verden over. FN’s fødevareorganisation, FOA, tror, at varepriserne på det internationale marked kan stige med 22 procent i år. Som chefen for verdens fødevareprogram, David Beasley, for nylig gav udtryk for i New York Times: ”Krigen i Ukraine har bare lagt en ny katastrofe på toppen af en katastrofe. Ingenting efter 2. verdenskrig er i nærheden af at være sammenligneligt med det, vi oplever nu.”

Hvordan er vi havnet her? Gennem mangel på strategisk tænkning i Vesten generelt og EU specielt. Lad os begynde med Yara, som få danskere, men alle danske landmænd, har hørt om. Yara er Europas største producent af kunstgødning og en af verdens ledende producenter af ammoniak, som bliver brugt til at lave kvælstofgødning. I løbet af et normalt år producerer Yara 8,6 millioner ton ammoniak, som bliver til dobbelt så meget kunstgødning.  

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab