Analyse

08.04.22

Premium

Verden er på vej ind i en fødevarekrise

De voldsomme udviklinger på energimarkedet og krigen i Ukraine går hånd i hånd med en begyndende krise på fødevareområdet, analyserer Jon Hustad. Ja, Putin har ansvaret, men det var EU, som gav ham pistolen. Klimapolitikken kræver mange ofre fremover.
Ukraine i marken. (Foto: Adobe Stock, red.)
Ukraine i marken. (Foto: Adobe Stock, red.)

Næste vinter, og vinteren efter den, kommer millioner af mennesker til at dø af sult verden over. FN’s fødevareorganisation, FOA, tror, at varepriserne på det internationale marked kan stige med 22 procent i år. Som chefen for verdens fødevareprogram, David Beasley, for nylig gav udtryk for i New York Times: ”Krigen i Ukraine har bare lagt en ny katastrofe på toppen af en katastrofe. Ingenting efter 2. verdenskrig er i nærheden af at være sammenligneligt med det, vi oplever nu.”

Hvordan er vi havnet her? Gennem mangel på strategisk tænkning i Vesten generelt og EU specielt. Lad os begynde med Yara, som få danskere, men alle danske landmænd, har hørt om. Yara er Europas største producent af kunstgødning og en af verdens ledende producenter af ammoniak, som bliver brugt til at lave kvælstofgødning. I løbet af et normalt år producerer Yara 8,6 millioner ton ammoniak, som bliver til dobbelt så meget kunstgødning.  

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen